Ta vare på taket i vinterhalvåret

Ta vare på taket i vinterhalvåret

07-02-2017 
Av: Roger Mikalsen
Tak
takbilde2%5B1%5D
Vinteren krever ikke bare litt ekstra av oss mennesker, men også av hjemmene våre. Her er noen viktige tiltak for å beskytte taket ditt mot snø og vinterkulde.

Taket ditt holder snø, slaps og minusgrader unna når sola er borte og du har mest lyst til å pakke deg inn i et pledd og vente på våren. Til gjengjeld er det smart å passe litt på taket. Så mye som taket ditt gjør for deg, er det det minste du kan gjøre.

Faresignaler å se etter

Det er flere små tegn du burde holde utkikk etter, for å se om taket ditt sliter. For eksempel, dersom det henger istapper ned over takrennene, kan det bety at takflaten er dårlig isolert og skaper kondens.

Du kan sjekke taket innefra dersom du har et loft, og se etter misfarging, lekkasjemerker, eller vond lukt ved himling og undertak. Det betyr som regel fuktskader

Om du har merket at dører og vinduer setter seg litt ekstra fast når de skal åpnes, eller om du har hørt direkte knirkelyder, så er huset ditt sannsynligvis under tung belastning. Da er det på tide å måke taket. Vi begynner her.

Pass opp for tung snølast

Jo eldre taket ditt er, jo mindre rustet er det for å tåle tung snølast. Vi har vært ganske heldige i vinter (eller uheldige, avhengig av hvem du spør), men vintre med mye snøfall har en tendens til å gjøre stor skade på tak over det ganske land.

Om snølasten når rundt en halv meter er det på tide å måke taket. Pass på å sikre deg godt, da ingen er tjent med at du faller ned og brekker nakken, med mulig unntak av rehabiliteringsterapeuter.

Du bør måke så fort som mulig, siden tung og våt og gammel snø både belaster taket mer, og er verre å bli kvitt. Måk jevnt, og unngå å ta hele den ene siden først, da det kan skape veldig skjev belastning for taket ditt. Det er helt greit å la et lite lag med snø ligge igjen, for å unngå å skrape spaden mot selve taket og skade det.

Beskytt kilrennene dine

Dersom du har skråtak og huset ditt ikke er en ren kvadrat eller rektangel, så kommer skråtakene til å møtes et sted. Siden dette blir en slags grop, kommer vann og snø til å samle seg her, og gjøre det til den mest utsatte delen av taket ditt. Denne “gropa” er det vi kaller en kilrenne.

Hvis kilrennene dine er gamle eller dårlig konstruert, kan taksteinen knekke under for tung bør (eller nedbør). Den enkleste måten å unngå dette på er rett og slett å installere snøfangere, som gjør akkurat det de er oppkalt etter – fanger opp snøen før den rekker å samle seg og ødelegge dagen til kilrennene dine. (illustrasjon her)

Unngå fuktskader

Snø, vann, og is har av åpenbare grunner lett for å føre til fuktskader. Er taket ditt dårlig isolert, kan vinteren presse seg gjennom strukturen og ramponere huset ditt som en ubuden gjest på en tenåringsfest som har havnet ut av kontroll.

Det er ikke bare snakk om direkte vannskader fra kald nedbør, men også kontrasten mellom varmt inneklima og iskald utetemperatur. Vi snakker altså om kondens, noe taket ditt særlig har dårlige forutsetninger for å takle dersom du har forenklet undertak av tynne plater eller rull. For å unngå dette burde du installere dampsperre, og sjekke at ventilasjonen din holder høy nok standard.

Henger du fortsatt med? Bra. Nå skulle du være rustet for vinteren, uten å bekymre deg for at taket ditt skal gi etter for presset.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.