Slik vedlikeholder du taket i borettslaget

Slik vedlikeholder du taket i borettslaget

12-12-2017 
Av: Tommy Starmer
Tak
haugenstua%5B1%5D
Er du usikker på hvordan taket skal vedlikeholdes? Vi tar en gjennomgang av noen enkle, men praktiske tips.

Sjekk taket minst én gang i året

Det er ikke alle som sjekker taket, men det er faktisk ganske viktig at du undersøker tilstanden i alle fall én gang i året. Det øker sjansen for at du oppdager skader eller slitasjer tidlig og unngår lekkasjer.

Gjennom året utsettes borettslaget for alle mulige værtyper. Det gjør at det havner kvister og løv på taket som til slutt kan ende opp i renner og sluk. I tillegg vokser det gjerne mose på taket, og det drar med seg mye uønsket fuktighet.

Fjern derfor løv, kvister, skitt og smuss ved hjelp av en skånsom kost. Unngå skarpe redskaper da det kan lage hull i taket. Takrenner og sluk kan du enkelt og greit rengjøre ved å bruke hendene. Hvis det er langt opp til taket bør du bruke en sikret stige, eller en lift om det er mer hensiktsmessig. Det kan også være en idé å benytte takrennerensere med teleskopskaft. Da kan du stå trygt på bakken og utføre arbeidet.

Vi har tidligere skrevet at du kan komme langt uten å bruke ulike midler og produkter. Likevel – hvis du har store problemer med mose og alger, kan du med fordel fukte mosegrodde områder med vann tilsatt klorin – det er i mange tilfeller svært effektivt. Vi i Villa anbefaler et blandingsforhold på 1:4, men det viktigste er at du ikke overdriver bruken av klorin. Husk at vegetasjonen rundt ikke har godt av å bli dynket i klor, så utvis gjerne litt forsiktighet under arbeidet og begrens bruken til taket.

Valg av tak kan ha stor innvirkning på vedlikeholdsarbeidet

Hvis du planlegger å legge nytt tak i borettslaget, er det en god mulighet til å velge taktyper som skal være enkle å vedlikeholde. Det gjør ikke at du slipper helt unna dette arbeidet, men gjør behovet for å sjekke taket blir litt mindre. Takstein vil eksempelvis kreve noe mer tilsyn enn shingel, spesielt de to første årene, da det har en tendens til å ryke noen takstein. Spesielt ved kiler og grater hvor det er skjært stein bør du ta en ekstra god titt.

Vi anbefaler ståltak ettersom det har lang levetid og krever lite vedlikehold. Det samme gjelder takshingel som er et godt valg for nordisk klima.

For et borettslag blir det vanskelig og lite praktisk å legge nytt tak selv. Når du velger taktekker anbefaler vi at du bruker en lokal aktør som har gode referanser. Lokale aktører utviser som regel stor interesse for å holde et godt navn og rykte, og har i tillegg kort vei til borettslaget dersom du skulle trenge hjelp til vedlikehold eller reparasjonsarbeid.

Mange av disse aktørene tilbyr taksjekk. Om det er vanskelig for borettslaget å gjennomføre sikkert og grundig vedlikeholdsarbeid av taket selv, kan det være en idé å sette denne jobben ut til profesjonelle. Det kan også være lurt å avtale ettårsbefaring med utførende, slik at du får en ordentlig sjekk av taket ett år etter montering.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.