Slik sjekker du taket etter vinteren

Slik sjekker du taket etter vinteren

17-04-2018 
Av: Roger Mikalsen
Tak
slik-sjekker-du-taket-etter-vinteren
Nå som vinteren slipper taket, er det på tide å gi taket en ny vår.

Hvordan taket ser ut etter snøen har smeltet, avhenger av hvordan vinteren har vært og hvor godt vedlikehold du har gjort gjennom vintermånedene. Om det i tillegg har vært ekstremvær eller lange perioder med kulde i løpet av vinteren, er det ekstra gode grunner til å ta en taksjekk.
 
Se etter hull og sprekker

Det første og enkleste du kan gjøre er å gå opp på taket selv og undersøke om det finnes synlige skader. Det kan være at taket har fått hull og sprekker etter snømåking, eller at det har tatt skade av tunge snømengder. Ta sikkerheten på alvor. Hvis taket ligger høyt, er det lurt å bruke sikkerhetsutstyr. Du kan også gjøre en enkel sjekk ved hjelp av en lift hvis det er å foretrekke.

Finner du skader som du ikke kan reparere selv bør du likevel vurdere å gjøre en midlertidig reparasjon ved å bruke fugemasse eller tape. Slik unngår du at taket tar opp vann og fukt i vente på en fagperson. Sjekk også at beslag og takstiger sitter som de skal.

Ikke glem takrennen

Takrennen er lett å glemme, men den er faktisk veldig viktig for å lede vann vekk fra huset. Start med å undersøke om det ligger skitt, løv og mose i rennen som kan være til hindring for vannet. Hvis det er tilfelle, bør du ta på deg hansker og rydde unna. Det er også lurt å spyle rennene helt rene. Her kan du la vannet renne en stund for å avdekke eventuelle hull.

Er takrennen skadet kan du i noen tilfeller reparere den selv ved hjelp av reservedeler, eller tette hull ved hjelp av fugemasse. Dette gjelder også om du bare ser antydninger til skader og hull.
 
Innsiden teller også

Vinteren medfører mye fuktighet, og derfor er det viktig at du sjekker taket fra innsiden. Se etter misfarging og lekkasjemerker ved himling og undertak, og kjenn etter om det lukter vondt under taket. Alle disse er tegn på fuktskader, og da kan det være lurt å koble inn en fagperson for undersøke skadene nærmere.
 

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.