Skal jeg velge dampsperre eller dampbrems?

Skal jeg velge dampsperre eller dampbrems?

25-11-2016 
Av: Roger Mikalsen
Tak
Bilde av håndverker som legger tak.
Dampsperre eller dampbrems? Hva er egentlig forskjellen?

Tradisjonelle dampsperrer har vært brukt i lang tid. Men de siste årene har det vokst fram en utfordrer: alternativ dampsperre, eller dampbrems som det også kalles. Diskusjonene om hva som fungerer best er mange. Men som med alt annet fungerer begge typer best til visse behov. Men først: hva er funksjonen til en dampsperre, og hva er funksjonen til en dampbrems?

Dampsperrene skal hindre at varm og fuktig inneluft trenger ut i de kalde delene av konstruksjonen. Den fungerer også som en luftsperre som reduserer varmetapet. Dampsperren monteres etter at isolasjonen er på plass, og plasseres innvendig på den varme siden av yttervegg og tak.

Som tidligere nevnt har det de senere årene kommet alternative dampsperrer på markedet, “dampbremsere”. En dampbrems har som formål å bremse gjennomtrengingen av damp fra innsiden samtidig som den er dampåpen nok til å sikre bedre uttørking innover enn hva den tradisjonelle plastfolien gjør.

Så hvilken type passer til hvilke behov?

Les mer: Last ned e-boken "Spar tid og penger på byggeprosjekt"


Når skal man bruke dampsperre og når skal man bruke dampbrems?


Den tradisjonelle løsningen er plastbasert dampsperre som er damptett (dampsperre), men også dampåpne løsninger har blitt stadig mer populært (dampbrems).
 
Disse alternative løsningene har vokst fram på grunn av flere faktorer:
 
  • Dampåpne løsninger gir mer “pustende” vegger og tak
  • Det gir også mer muligheter for uttørking innover
  • Det er også en ressursmessig tankegang fordi man unngår plastmaterialer

  Slike “åpne” vegger hevdes å ha en positiv virkning på innemiljøet fordi dampbremsen er tett nok til å hindre skadelig kondens om vinteren, men samtidig åpen nok til å kunne gi uttørkingsmuligheter innover om sommeren.

SINTEF Byggforsk anbefaler at dampsperrer i Norge skal ha en Sd-verdi på 10 m. Dampbremsen kan ha en Sd-verdi mellom 2- 5 m. Problemet med dampbrems med lav Sd-verdi er at dersom luftfuktigheten inne er høy om vinteren er det stor risiko for at det oppstår kondens (kilde). Det er derfor smart å ha dampbrems med variabel Sd-verdi, såkalt “smart” dampsperre.

På grunnlag av dette har SINTEF kommet frem til at det vanligvis vil være mer hensiktsmessig å benytte en dampåpen vindsperre med lav Sd-verdi fremfor å bruke en dampbrems fordi risikoen for kondens øker med Sd dampbrems 2 m.
 

Så når kan bruk av dampbrems være hensiktsmessig?


Bruk av dampbrems kan være hensiktsmessig for konstruksjoner med lette kompakte tak med organisk materiale. Dette er i utgangspunktet en problematisk konstruksjon fordi de er spesielt utsatt for fuktskader på grunn av kondens. Det kan i slike konstruksjoner være aktuelt med “smart” dampsperre.

Dampbrems kan også brukes i konstruksjoner med innvendig isolert betongvegg som befinner seg under terreng. Vær oppmerksom på at dette forutsetter lav luftfuktighet inne. 

I tillegg kan det være hensiktsmessig å bruke dampbrems i følgende konstruksjoner:
  • Bindingsverk i hus med periodevis oppvarming, som for eksempel hytter
  • Mellombjelkelag mot loft hvor det er damptett gulvbelegg
  • Teglvegger utsatt for sommerkondens
  • Kjølerom
  • Lokalt hvor man er redd for fremtidige lekkasjer eller oppfukting i byggefasen

Husk alltid at ved bruk av dampbrems gjelder visse forutsetninger for bruk. Det er for eksempel helt nødvendig med god ventilasjon som kan fjerne fukt i bygget, og det må vurderes hvor stor kondensrisikoen er for hvert tilfelle.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.