Radonmembraner og behovet for tilbehør

Radonmembraner og behovet for tilbehør

08-03-2016 
Av: Owe Svensson
Grunn
Bilde av en radonbrønn fra Mataki.
I dagens marked tilbys det en rekke forskjellige radonmembraner med et utvalg tilbehør. Membranene varierer i størrelser og tykkelsen avhengig av bruksklasser og kvaliteter. Felles for de alle er at de skal danne en lufttett membran der radongass ikke kan trenge igjennom.

Selve radonmembranene er definert beregnet til anvendelse i 3 forskjellige bruksklasser som kalles bruksklasse A, B og C. I bruksklasse A er det minimalt med tilbehør som kreves da denne som oftest ligger under stikkledninger og andre installasjoner. Når det gjelder montering i bruksklasse B og C så er situasjonen en helt annen og et komplett tilbehørsprogram er til meget stor hjelp for installatøren til å kunne forenkle utførelsen, samtidig som sluttresultatet blir optimalt.

Diagram over Matakis tilbehørssortiment til radonsperre.

Utfordring ved montering

Utfordringene ved å montere en 100 % tett radonmembran er som regel utførelsen og tekkingen rundt sluk, gjennomføringer, innvendige og utvendige hjørner samt de forskjellige typer avslutninger.

Mataki sitt RMS Tilbehørsprogram består av en rekke forskjellige produkter som skal forenkle og hjelpe installatøren å sikre at det endelige resultatet er 100 % radontett.
 
Radonbrønn og Endestykker

Radonbrønner og ventileringen av disse er også en form for tilbehør som absolutt skal være med i utførelsen for å tilfredsstille de av myndighetene definerte og gitte krav.

Sammen med Mataki RMS Radonbrønn, som er en meget robust men nett konstruksjon, kan vi også levere lufttette endestykker dersom man ønsker å vente med videreføringen av utluftingen og tilkoblingen av avsugsvifte. Disse lufttette endestykkene heter Mataki RMS Nr 1 og Nr 2.
 
Ferdige mansjetter og hjørner

Utover de forskjellige taper og lim som skal holde sammenføyningene sammen, får man følgende tilbehør for å sikre de mer kompliserte detaljene. Prefabrikkerte rørmansjetter til stort sett alle dimensjoner og prefabrikkerte hjørneløsninger som kan benyttes for sikker og rask montering der man enkelt oppnår en tett løsning uten å måtte ha utstrakt erfaring og kunnskap om montering.
 
Klemlist
 
Tilbehør som Mataki RMS Klemlist i 2,2 meter lengder, produsert i galvanisert stål for innvendig innfesting av radonmembraner mot betong, tegl eller lett / klinker / blokk vegge r, er også en absolutt nødvendighet å benytte da det er kritisk at avslutningen blir radontett samt at selve innfestings materiale er i et slikt bestandig materiale at det tåler det høyt alkaliske miljøet som er i betong. Når man leser anbefalingene fra SINTEF / Byggforsk på de forskjellige TG / tekniske godkjenningene av selve radon membranene, så vil man se at innfesting med klemlist er beskrevet og hvor i konstruksjonen den skal monteres.
 
Mataki RMS Tettemasse

Mataki RMS Tettemasse er et annet meget kjekt å ha produkt. Hvis man har mange / flere rørgjennom føringer i en klynge så monterer man kun fast vår selvklebende Mataki RMS Forskalingslist i skumgummi og heller den selvutjevnende Mataki RMS Tettemassen inne i forskalingen og rundt rørene. Mataki RMS Tettemasse danner raskt et robust skinn slik at det videre arbeidet kan fortsette inne kort tid. Mataki RMS Tettemasse er 1-komponent og kan benyttes ned i minus 5 grader. Dette gir en rask og ikke minst en tett tekking rundt rørene.

Så for alle som skal montere radonsperre, sats på det sikre RMS systemet fra Mataki der membranene og tilbehøret er optimalisert for rask, sikker og enkel montering.

Owe Svensson

Produktsjef i Mataki siden 2013.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.