Når sjekket du taket ditt sist?

Når sjekket du taket ditt sist?

03-02-2017 
Av: Roger Mikalsen
Tak
Dokumenteres-ved-nybygg%5B1%5D
Er du en av dem som ikke har sjekket taket på fem år? Eller verre, aldri undersøkt tilstanden på taket i det hele tatt?

Tilstandsrapporter fra det siste året er rimelig enstemmige i sin sak: Altfor mange norske boligtak er i begredelig forfatning. Allikevel er det bare én av fire boligeiere som i det hele tatt bekymrer seg. Det er så klart gode nyheter for en stresset befolkning som sikkert har nok å bekymre seg for, men verre for takene som blir stående og forfalle helt til drastiske grep må tas. Plutselig var det ikke så stressfritt allikevel.
Enda færre enn dem som bekymrer seg over taket, er de som faktisk vurderer å – og vi beklager ordspillet – ta i et tak: Kun 10% vurderte å ruste opp taket i løpet av 2016. Her er våre argumenter for å ta taket på alvor i 2017.

Gjør rutinesjekk av taket til en vane

De fleste av oss drar mer eller mindre jevnlig innom fastlegen vår bare for å sjekke at alt er i orden. Dette er en rutine du også burde unne taket ditt. På tross av dette sier 57% at de ikke har sjekket taket sitt på to år, mens 19% aldri hadde gjort det noensinne. Det blir å be om trøbbel.
Det er mye bedre å oppdage at taksteinene begynner å slå sprekker, eller at mønepannene begynner å bli litt vel værbitte, mens det fortsatt kan gjøres noe med uten å bytte ut hele konstruksjonen.
Høres dette i overkant gresk ut, så er det mange profesjonelle aktører som gjerne gjør sjekken for deg. Det viktigste er å få noen med nok peiling til å se på det rundt én gang i året.

Hva bør du se etter?

Rutinesjekken trenger ikke være omfattende. Det viktigste er å se etter om primærtekkingen, det vil si shingelen eller taksteinene, ligger som den skal, samt å undersøke lekter og takrenner. Ikke dropp dette bare fordi taket ditt er nytt – det er vanlig at noen takstein knekker og må skiftes ut i løpet av det første året eller to.
Det kan også være smart å sjekke undersiden av taket etter for eksempel fuktskader, dersom du har et loft. Her i Norge er vi særlig utsatt for fukt og frostskader, siden vi har såpass kalde vintre. Ta gjerne en titt på denne artikkelen for flere tips om hvordan du kan forberede taket ditt på vintermånedene.

Andre tips

Utenom rutinesjekken, er det også viktig å kjøre en ekstra liten nødsjekk dersom du har opplevd ekstremt vær som vind og storm. Dette blir vanligere for hvert år som går, også her i Norden, og er naturligvis en veldig vanlig årsak til takskader. Selv om det føles som taket fortsatt holder stand, er det viktig å oppdage mulige småskader som kan føre til store skader neste gang naturen velger å utagere.
Nordmenn kan også avsløre at 44% ikke har sjekket hyttetaket sitt. Det kan være lett å glemme hytta, men taket er like viktig her som hjemme. Gjør det til en vane å undersøke hyttetaket i ferien, så slipper du å få noen ubehagelige overraskelser når familien har tenkt å kose seg. Mange liker en rustikk tilværelse på hytta, men det er verre å kompensere for manglende tak enn manglende varmtvannstank, uansett hvor fin stjernehimmelen måtte være.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.