Når må jeg legge om taket mitt?

Når må jeg legge om taket mitt?

11-11-2016 
Av: Kjetil Henriksen
Tak
Bilde av nytt tak.
På tide å legge om taket? Her er tegnene du må se etter.

På tide å legge om taket? Her er tegnene du må se etter.   De fleste pusser opp boligen innvendig, men glemmer fort husets femte fasade – nemlig taket. Er du usikker på om du burde ha skiftet taktekkingen? Vi viser deg hvilke tegn du skal se etter. Først og fremst: når byttet du taktekkingen sist? Det første du må finne ut er når taket ble lagt, eller når taktekkingen sist ble skiftet. Alder er som regel en god indikasjon, men husk også at takets levetid og funksjon påvirkes av klima, beliggenhet og vedlikehold.

Det sies at et tak holder i minst 20 år, men at man etter dette bør sette av midler til å bytte ut tekkingen dersom en eventuell skade skulle oppstå. Du trenger derfor ikke nødvendigvis å skifte tekkingen hvert 20. år, dersom takets tilstand er bra.

Det er også slik at ulike tekkinger har ulik levetid. Skifer, tegl og betongstein kan for eksempel vare i 50-60 år, mens shingel bør skiftes hvert 25. år og plastbelagte stålplater bør skiftes ut hvert 35. år.

Men hvilke tegn er det du må se etter for å vite at det er på tide å legge om taket?

Trenger du mer informasjon om våre produkter? Bestill en gratis intropakke her
 
Tegnene på at takets levetid er over

Det er mange ting du kan se etter for å avgjøre takets tilstand, men her er de enkleste.

1. Synlige skader på primærtekkingen

Se alltid etter sprekker i takstein, papp eller shingel. Synlige skader er et tegn på at du bør legge om taket. Sjekk spesielt alle skifter, skjøter, overganger og detaljer. Du kan også teste underlagsbelegget ved å bende litt på duken nederst ved takrenna. Se også etter at  mønesteinene er inntakt, og pipebeslaget tett.

2. Misfargede takbord

Undertaket har som funksjon å lede bort eventuell fukt og kondens fra overliggende tekking. Skader på primærtekkingen eller fukt, kondens og lekkasjer kan derfor føre til skader på undertaket. Eventuelle skader kan oppdages ved en innvendig sjekk. Se etter misfargede takbord samt sopp- og råteskader.

3. Lekkasjer ved gjennomføringer på taket

Dersom du har kaldt luftet loft bør du sjekke jevnlig for eventuelle lekkasjer rundt gjennomføringer på taket. Lekkasjer oppstår stort sett rundt piper, kilrenner og andre gjennomføringer på taket. Har du kaldt luftet loft og tilgang til loftet anbefaler vi deg å sjekke jevnlig for eventuelle lekkasjer spesielt på disse plassene.

4. Mose, sopp- og algeangrep

Mose, sopp- og algeangrep er ikke nødvendigvis farlig i seg selv, men kan føre til blant annet frostskader. Dersom du oppdager dette på taket kan du bruke en kost eller annen gjenstand til å skrape det vekk med. Det er også mulig å bruke en mose- og grønskefjerner på spesielt utsatte steder. Unngå bruk av høytrykksspyler på takshingel.
 
Unngå skader ved å sette av tid til husets femte fasade

For å unngå overraskelser anbefales det at du sjekker takets tilstand minst én gang i året, gjerne vår og høst. Det kan også være lurt å sjekke rett etter en kraftig regnværskur når taket har blitt maksimalt testet.

Selv om man ser tegn på at takets levetid går mot slutten, kan det være vanskelig å vite når man bør bytte, og når man er helt nødt til å bytte. Regelen er enkel: er det lekkasje må du bytte umiddelbart. Eventuelt kan du prøve å tette lekkasjen med presenning frem til det egner seg å få dette utført.

Dersom du mistenker råte og fukt inne i konstruksjonen som følge av lekkasje som ikke har blitt oppdaget, er det viktig at du får dette sjekket av fagpersoner. Skjulte lekkasjer gjør nemlig at vannet trenger seg inn i konstruksjonen og renner på oversiden av det du fysisk kan se. Dette gjør det derfor vanskelig å avdekke skaden.

Men når bør man begynne å tenke på å bytte taket? Sliten takstein, sprukket takpapp eller revnet shingel bør byttes innen rimelig tid. Husk at det er veldig mye rimeligere å bytte taket før det får følgeskader.
 
Hvordan velge produkter som gir taket lang levetid

Det er i dag mange gode leverandører på det norske markedet, men det finnes også en god del useriøse aktører som selger produkter med kort levetid.

Når du velger taktekkingsprodukter er det derfor viktig å tenke maksimal levetid, og ikke minst gå etter produkter som er godkjente for bruk i Norge. Både shingel, overlagsbelegg og takstein har som tidligere nevnt lang levetid.

Det kan også være lurt å gå for en løsning med såkalt dobbelt tetting av undertaket, hvor du har vindsperre nederst, lufting, og deretter rupanel og et underlagsbelegg (D-1) før stein eller takpanner monteres. Dette er en tradisjonsrik robust løsning som vil holde i mange år. Løsningen tar litt ekstra tid å montere, men du har fått en dobbelsikring med to lag fysisk tetting. Dette er absolutt en anbefalt løsning for hus med skråtak.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.