Mataki D-1 underlagsbelegg - den beste allrounderen på markedet!

Mataki D-1 underlagsbelegg - den beste allrounderen på markedet!

13-04-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av Mataki D-1 undertak
Det er ikke lett å velge asfalt underlagsbelegg i dag. Det finnes flere produsenter i det norske markedet, og vi har alle flere varianter.

En vrimmel av forskjellige underlagsbelegg

Det er ikke lett å velge asfalt underlagsbelegg i dag. Det finnes flere produsenter i det norske markedet, og vi har alle flere varianter. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra både forbrukere, byggmestere og byggevarehus, at det store utvalget er forvirrende.

Et enklere sortiment

Den beste måten å løse denne utfordringen på er å forenkle sortimentet, men hvordan gjør vi det? Alle de forskjellige underlagsbeleggene har forskjellige produktegenskaper og kvaliteter som ivaretar forskjellige problemområder. Vi startet arbeidet med å samle en faggruppe bestående av ressurspersoner fra Mataki i Norge og fra fabrikken vår i Sverige. Deretter gikk vi gjennom alle kvaliteter og bruksområder, for å finne ut hvor vi kunne kutte i sortimentet.
Bilde av Matakis D-1 underlagsbelegg

Løsningen

Løsningen vi fant har ført til at vi kan levere et enklere sortiment, og samtidig høyne kvaliteten på de underlagsbeleggene som blir erstattet. Hvordan er det mulig? Jo, ved å produsere større volum, og velge riktige materialer, har vi fått frem et asfalt underlagsbelegg med svært gode egenskaper, som samtidig erstatter 3 andre varianter. Her er hvordan sortimentet ser ut før og nå:   
 
Gammelt Sortiment Nytt Sortiment
Nortett Norkraft Mataki Norkraft
Nortett D-Glass SK Mataki D-1
Nortett D-Polyester  
Nortett D-Glass  
 
Den store nyheten er underlagsbelegget Mataki D-1 som erstatter både D-Glass, D-Glass SK og D-Polyester. Vi har rett og slett plukket det beste fra alle tre beleggene og satt sammen et allround underlagsbelegg med høy kvalitet.

Riktig materialvalg

Det var viktig for oss å beholde de gode egenskapene hvert av beleggene hadde. I tillegg har vi klart å legge inn nye gode egenskaper som vil gjøre Mataki D-1 underlagsbelegg til en stor favoritt blant landets byggmestere, tømrere, og selvbyggere. Før vi går inn på alle fordelene med Mataki D-1, må vi si litt om materialene vi har valgt å bruke.
  • Basisen i belegget er en kraftig polyesterstamme, i motsetning til glassfiltstamme i f.eks. D-Glass og D-Glass SK. Denne stammen ble valgt fordi den viser gode egenskaper i forhold til rivestyrke og holdbarhet.
  • Videre har vi valgt å bruke en SBS-modifisert bitumen i selve belegget. SBS (styrene-butadiene-styrene) er syntetisk gummi. Når SBS tilsettes i asfaltblandingen får man et underlagsbelegg som er seigere enn med oksidert asfalt. Det gir bedre kvalitet på belegget, og forskjellen er spesielt merkbar i kulde.
  • Det har også vært viktig for oss å holde vekten nede. Vi ønsket ikke å ha for lite asfalt i belegget, og risikere lekkasjer i byggeperioden, samtidig er det viktig å holde vekten lav for at belegget skal bli smidig, og samtidig enkelt å lagre, transportere, bære og montere. Testing har vist oss at ca. 700 gram asfalt pr. kvadratmeter er optimal mengde for et allround belegg. Nok asfalt til å tette rundt alle spikergjennomføringer, men samtidig lite nok til at rullene bare veier 17,5 kg, og at belegget blir smidig å jobbe med.

Vi gjør det mye enklere

Det er en mengde fordeler med D-1 underlagsbelegg som vi vil fortelle om, men først må vi komme innpå den største fordelen av dem alle. Nå blir det enklere å velge! Du trenger bare å forholde deg til 2 forskjellige asfalt underlagsbelegg. Se bare her:

Tabell over valg av underlagsbelegg.

Andre fordeler

Fordi vi har tatt det beste ut av 3 andre underlagsbelegg har vi klart å legge inn en rekke fordeler i D-1 underlagsbelegg, noe som virkelig gjør belegget til en "allrounder".

Styrke: Mataki D-1 underlagsbelegg har en svært god rivestyrke sammenlignet med andre underlagsbelegg. I tillegg til polyesterstammen, bidrar også polypropylenfilten på begge sider til økt rivestyrke og stabilitet.

Rensligere: Fordi vi har satt en polypropylenfilt på over- og undersiden, slipper du masse dryss av sand og skifer. I tillegg blir belegget vesentlig lettere.

Lettere: Fordi vi har funnet den optimale asfaltmengden for et allround belegg er D-1 underlagsbelegg blitt lettere enn både D-Glass og D-Glass SK. Bare 17,5 kg pr. rull. Det betyr i praksis mindre slitasje på knær og rygg, mindre lagerplass, og enklere transport.

Selvklebende omlegg: Vi har lagt på et godt selvklebende omlegg på D-1. Det selvklebende omlegget vil bare bli sterkere og sterkere jo lenger belegget ligger på taket.

Åpen spikring: På Mataki D-1 underlagsbelegg tillater vi åpen spikring, altså spikring gjennom begge lagene i omlegget. Det er nyttig hvis du ikke har planer om å montere sløyfer og lekter med det samme. Eneste kravet er minimum takfall på 10o.

Skjult spikring: Du kan selvfølgelig fortsatt spikre skjult, men bør da montere sløyfene med det samme. Minste takfall er 6o.

Montering rett på sperrer: Ja, du leste riktig. Mataki D-1 underlagsbelegg er gjennomtrampsikker, og kan monteres rett på sperrene. Maks avstand mellom sperrene er c/c 1200 mm. Vær oppmerksom på at D-1 er damptett, så den kan ikke benyttes som kombinert undertak og vindsperre, men den egner seg godt som undertak rett på sperrene på tak med luftet kaldt loft.

20 års produktgaranti: Mataki D-1 underlagsbelegg er nå så gjennomtestet at vi uten tvil gir 20 års produktgaranti. Om belegget ikke holder det vi lover, stiller vi opp med nytt belegg om det har gått 5, 10, 15, eller 19 år.

Vi har utviklet et underlagsbelegg vi er stolte av, og det gleder oss stort å kunne gjøre det enklere for kundene våre å velge rett belegg. Vi håper at vi har fått vist hvor allsidig Mataki D-1 underlagsbelegg er, og at du med D-1 får flere fordeler pakket inn i ett produkt. Har du ytterligere spørsmål om D-1 er vi mer enn fornøyd med å bistå.

Gå til D-1 produktside

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.