Jeg har fått en skade på det forenklede undertaket. Hvordan reparerer jeg det?

Jeg har fått en skade på det forenklede undertaket. Hvordan reparerer jeg det?

24-08-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av en håndverker i ferd med å legge undertak på taket.
Uavhengig av hva slags taktekking et bygg har er det alltid en sjanse for at vann trenger seg gjennom det ytre belegget og inn på undertaket.

Så hvordan reparerer man undertaket dersom uhellet skulle være ute?

Man ser lett om en takstein har falt av, om shingelen er ujevn eller om det plutselig har dukket opp mose på taket. Skader som oppstår på undertaket er derimot ikke alltid like enkelt å oppdage- men det er heldigvis ikke umulig å fikse.

Mange huseiere tenker kanskje ikke særlig mye på undertaket, og vet heller ikke viktigheten av å ta godt vare på det. Undertaket brukes for å fange opp vann slik at det ikke trenger seg gjennom taket. Faktisk er det slik at ved skader mister man både vann- og lufttetthet. Man risikerer altså både vannlekkasje og større energitap.

Det er ulike måter å reparere et forenklet undertak på, og det avhenger i bunn og grunn av størrelsen på skaden. Et forenklet undertak er i motsetning til solid taktro gjerne laget av tynne plater eller et tynt rullprodukt. Som navnet tilsier har denne typen takløsning begrensninger. De er ofte litt rimeligere enn solid taktro, noe som kan gi mindre robust undertak. Allikevel vil det fungere godt nok dersom de brukes riktig.  

Les mer: Full introduksjon til undertak    
Slik reparerer du skader på et forenklet undertak

Taket er et av husets viktigste bygningsdeler. Det skal stå i mot store værpåkjenninger og et ustabilt nordisk klima. Nettopp derfor er det så viktig å ta tak i skader som har oppstått på undertaket. Hvordan du reparerer skadene avhenger av hvor store skadene er.

Mindre hull og revner
Ved mindre skader som små hull og revner repareres disse enkelt ved å klebe en bit universaltape over. Pass på at feltet du teiper på er rent og tørt slik at det fester seg ordentlig.

Større revner og skader
Dersom skaden er større repareres også denne med universaltape i første omgang, deretter med en ny bit undertak. Biten må være så stor at den dekker skaden godt. Biten legges under omlegget på undertaket på raden over, og tapes på alle sider.

Undertaket har løsnet mot gjennomføring
Hvis undertaket har løsnet mot en gjennomføring, for eksempel en pipe, bør du lime undertaket på nytt mot gjennomføringen med spesiallim (lim for undertak, tetting av pipe og så videre). Deretter er det viktig å forsegle mot gjennomføringen med et butyl tettebånd.

Slik forebygger du skader

En vanninntrengning gjennom taket er som regel kostbart. Skaden kan rekke å bli stor før du i det hele tatt har merket at den har oppstått. Før du vet ordet av det kan vannet blant annet ha funnet veien ned i veggkonstruksjonen.

For å unngå skader på undertaket er det først og fremst viktig å kjøpe et undertak av god kvalitet. Det kan for eksempel være smart å investere i en type som er gjennomtrampsikkert.

Videre er det lurt å sjekke undertaket med jevne mellomrom. Allerede fra det tidspunkt taket er lagt, er det anbefalt å holde et øye med takets tilstand, takrenner og nedløp et par ganger i året. Etter et par år er det viktig å være ekstra påpasselig.

Selv om yttertaket ser tett og fint ut, kan det være problemer med undertaket. Vann kan av og til trekke gjennom yttertaket, og da er det undertaket som skal ta imot. Råte og mugg kan derfor oppstå på undertaket selv om yttertaket er tett.

Løft på tekkingen på enkelte steder som kan være mer kritiske for skader, for eksempel ved gjennomføringer, og se om undertaket ser bra ut. Lag gjerne en rutine hver høst som inkluderer rengjøring av taket og takrenner, samt sjekk av kritiske punkter.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.