Istapper betyr ofte at taket trenger å fikses

Istapper betyr ofte at taket trenger å fikses

03-01-2018 
Av: Roger Mikalsen
Tak
iStock-146782432-875095-edited%5B1%5D
Istapper er ikke bare farlig for forbipasserende, de kan også være direkte skadelige for taket.

Et tegn på dårlig isolasjon

Et tak som er tett og godt isolert lar snøen ligge i fred. Er taket derimot dårlig isolert vil snøen smelte, og gjøre smeltevannet om til istapper som blir hengende fra takrennene.

Klikk.no skriver at andre kilder til istapper kan være lekkasjer som kommer som en følge av utettheter i dampsperren og dårlig lufting av takflatene, men det kan også skyldes installasjoner på loftet som avgir varme.
Har du istapper hengende langs taket kan du være ganske sikker på at noe er galt, og at du derfor bør gjøre grep. SINTEF anbefaler at du etterisolerer og tetter eventuelle luftlekkasjer for å fikse problemet. Her bør du nok leie inn fagfolk for å forsikre deg om at årsaken til problemet blir funnet, slik at de rette tiltakene blir gjort.

Istapper kan koste deg dyrt

Hva skjer hvis du ignorerer problemet? Vel, for det første er istapper skadelige for taket. Tappene ser kanskje pene ut på postkort og kan fungere som et slags billig alternativ til godteri for enkelte barn, men det er faktisk de eneste fordelene.

Is er ikke bra for taket, og over tid vil istappene skade taktekkingen, takrennen og nedløpet. Om du ønsker å spare deg for store utgifter bør du være føre var og gjøre noe med problemet – før det eskalerer.

Unngå personskader

Ikke minst kan istapper falle ned fra taket og skade personer som ferdes ved bygningen. I et borettslag kan det være svært mange personer som går langs boligene. Derfor gjelder det å være ekstra påpasselig, og gjennomføre jevnlige taksjekker og inspeksjoner – spesielt etter perioder med mye snø.

Hvis det er fare for at snø eller is skal falle ned fra taket, må borettslaget sørge for at forbipasserende varsles om faren. Politivedtektene gir sju dagers frist på å rydde vekk all snø og is som kan falle ned.

Husk at istapper ikke bare er tunge gjenstander, men at de også er spisse som spyd og kan gjøre store personskader. Plikten håndheves derfor strengt, og gårdeiere som ikke overholder plikten til fjerne istapper risikerer straffeansvar og erstatningskrav.

Hvis du ønsker å vite mer om hvilke tiltak du kan gjøre for å forhindre istapper, kan du sjekke ut denne guiden fra SINTEF Byggforsk.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.