Hvordan planlegge for dårlig vær?

Hvordan planlegge for dårlig vær?

12-05-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av regn på hus
Det er ikke sånn at det kun bygges på vår- og sommerhalvåret. Eller at du tar deg en fridag når det kommer en skikkelig regnskur.

Det er ikke sånn at det kun bygges på vår- og sommerhalvåret. Eller at du tar deg en fridag når det kommer en skikkelig regnskur. Nei, det bygges hele året gjennom, nesten uavhengig av vær og vind. Så hvordan kan du best mulig planlegge dine byggeprosjekter sånn at værskiftene her i Norge ikke stopper deg?
 
Vær og vind

Det finnes mange gode løsninger du kan bruke for å beskytte bygg mot været under byggingen. I tillegg kan du spare tid ved å bruke produkter som er enkle og raske å legge. Det kan faktisk vise seg å være helt avgjørende i byggeprosjekt hvor været gir deg lite spillerom. Men det er også viktig å ha en plan for værbeskyttelse gjennom hele byggefasen. Det er lett å glemme, da det er veldig mye annet som også krever din oppmerksomheten. Alt virker like viktig, alt bør prioriteres og alt krever tid og ressurser. Detaljplanlegging er kanskje det viktigste du gjør så du kan møte regn, vind, til og med snø.

Hvorfor?

Detaljplanlegging viser seg å betydelig påvirke kostnadsnivået for prosjektet. Å forutse situasjoner og mulige eventualiteter, og deretter planlegger for dem, sparer deg for mer penger enn tiltakene koster. De høyeste kostnadene i et byggeprosjekt tilhører endringskostnadene. En skikkelig overraskende regnskur på sommeren eller vedvarende frost på våren, kan ødelegge ganske mye for deg, både med tanke på framdrift og økonomi. Ved å beskytte bygget mot været, kan du unngå forsinkelser, ødelagte materialer, kostbare endringer og uheldige arbeidsforhold forårsaket av vind- eller fuktskader.

Hvordan?

SINTEF viser til fire ulike metoder å beskytte bygg på:

Planlegge lokale tildekninger og beskyttelse som kan tas i bruk ved
 1. arbeidsdagens slutt og i helger (tildekking av åpninger og lignende).
 2. Bygging under eget tak. Det innebærer at man først bygger et tak over prosjektet for å beskytte det fra værpåvirkninger.
 3. Ta i bruk fabrikkframstilte elementer eller større moduler som gjør bygningene tette, raskt.
 4. Ta i bruk teltbasert beskyttelsessystemer (Weather Protection Systems) som dekker deler av, eller hele, bygget.

Uavhengig av hvilke tiltak du iverksetter eller planlegger for, kan det være greit å tenke over følgende:
 
 • Geografi og geoteknikk
  • Hvor befinner du deg i landet? Det er jo ingen hemmelighet at vi har mange ulike værutfordringer i vårt langstrakte land.
 • Materialer
  • Hvilke materialer skal brukes under byggingen og hvilke værforhold kan eventuelt forårsake skade? Velg materialer som er raske å montere og som raskt tetter bygget mot fukt og vind.
 • Omfang
  • Hvor store kan skadene egentlig bli? Ta tid, penger og andre kostnader i betraktning og vurder et opp i mot kostnadene av å slippe bekymringen.
 • Utstyr og verktøy
  • Ikke glem at det ikke bare er selve bygget som er værutsatt, men også utstyr og verktøy.

Kartlegging av prosjektene vil ha stor betydning for hvilke vurderinger og valg du tar i planleggingsprosessen.

Gode rutiner
Dårlig vær er jo bare en av mange utfordringer du møter i hverdagen din. Det er derfor det er så viktig å planlegge hver minste detalj. Gjennom årevis med erfaring har du tilegnet deg mye verdifull erfaring og kompetanse. Opparbeider du deg gode rutiner og bruker gode produkter i prosjektene dine, vil du spare tid og oppleve en mer effektiv og lønnsom byggeprosess.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.