Hvordan gjør du om kjeller eller loft til beboelsesrom?

Hvordan gjør du om kjeller eller loft til beboelsesrom?

28-12-2017 
Av: Roger Mikalsen
Generelt
iStock-873936662-754115-edited%5B2%5D
Finnes det ubenyttet areal i loft eller kjeller i borettslaget? Her er kravene du bør være oppmerksom på, og noen tips som du kan ta med deg.

Tidligere var det ganske så strenge krav til høyder, utsyn og arealer i rom. Det gjorde det vanskelig – og for noen helt umulig – å bygge om loft eller kjeller til boligareal. Heldigvis kom det i 2016 en reduksjon i mange av de tekniske kravene, og det har gjort det enklere og mer gjennomførbart å skape ekstra arealer.

Disse kravene er reduserte

Ifølge DnB Eiendom og SINTEF Byggforsk har følgende krav blitt redusert:

Hvert rom trenger bare ett vindu så lenge det tilfredsstiller kravene til rømningsvei. Kravet om utsyn gjelder ikke lenger her.

Boligarealet må være isolert, men hvor tykk isolasjon du bruker, bestemmer du selv.

Takhøyden kan være helt ned til to meter i en innredet kjeller, men vær oppmerksom på at nye boliger fortsatt må ha en takhøyde på 2,2 meter.  

Det stilles derimot andre krav til takhøyde på loft. Der må det i tillegg til kravet om to meters takhøyde være 190 cm fri høyde fra gulv til tak, med minst 60 cm bredde.

I følge SINTEF Byggforsk er radonsikring fortsatt påbudt, og huseierne har plikt for å sørge for at radonkonsentrasjonen i boligen ikke er for høy.

Sats på god bokvalitet

Selv om disse kravene gjør det enklere å skape boligarealer, anbefaler vi likevel at du strekker deg forbi kravene dersom det sikrer en høyere bokvalitet. Bygg med funksjonalitet og beboernes trivsel i bakhodet, og tenk på kravene som minstekrav.

Velger du å endre bruken av rommet (eller funksjonen) er det viktig å være klar over at bygningsfysikken kan endres – altså temperatur- og fuktforhold samt luftgjennomstrømningen. Her er det viktig med riktig prosjektering og produkter for å sikre gode boforhold. Er du usikker på hvordan du skal utføre dette arbeidet bør du ta kontakt med fagfolk for veiledning.

Ikke glem søknaden!

Skal du omgjøre kjellerrom, bod eller loftrom til bolig er du søknadspliktig. Det betyr at du må søke tillatelse fra kommunen og få godkjenning før arealet kan tas i bruk som bolig.
Det finnes også egne regler som du må følge i borettslag og sameier. Hvis du ønsker å endre andre rom som ligger utenfor leilighetene (for eksempel kjeller og loftsbod som ligger i fellesarealer) må eierforholdene avklares med borettslaget før du starter arbeidet. Det er svært viktig at du tar disse kravene seriøst; får du avslag eller møter motstand etter påbegynt arbeid kan det fort bli dyrt å rydde opp etter deg.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.