Hvilke skader oppstår i et borettslag - og hva dekker forsikringen?

Hvilke skader oppstår i et borettslag - og hva dekker forsikringen?

16-11-2017 
Av: Tommy Starmer
Generelt
Skader er aldri hyggelig, men når det først skjer uhell er det svært godt å ha en forsikring i borettslaget eller sameiet som kan bidra med å dekke eventuelle tap.

Uten at vi skal drive med noen form for skremselspropaganda er det svært mange skader og uhell som potensielt kan skje i et borettslag. Hundrevis av beboere lever side om side, og kan oppleve alt fra fuktskader til innbrudd. Men hva er gjengangerne? Vi har tatt en prat med If og Gjensidige for å få noen svar på dette.

Vann preger statistikkene

Du har kanskje gjettet det allerede, men det er vannskader som tar størst plass i skadestatistikkene hos borettslag og sameier.

Ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige er to tredjedeler av erstatningene de siste tolv måneder knyttet til vannskader. Selskapet utbetalte hele 258 millioner kroner for vannskader i samme periode. Gjensidige registrerte også 4 500 vannskader i denne perioden – noe som tilsvarer over tolv innmeldte vannskader per dag.

Pressekontakt i If Skadeforsikring, Jon Berge, forteller om samme trend. Vannlekkasjer utgjorde hele 75 % av alle innmeldte skader og 65 % av utbetalingene i tidsrommet 2013-2017.

Kildene finner du typisk inne i boenhetene: 50 % av skadene skyldes rørbrudd eller lekkasje fra vann og avløp, og 20 % kommer som en følge av feil med vaskemaskin, oppvaskmaskin eller varmtvannsbereder.

Brannskader er nummer to på listen, men utgjør bare 5 % av alle innmeldte skader hos If. Det viser bare at vannskader er overrepresentert på listen, og derfor bør nok beboerne følge ekstra godt med på vann og avløp i boenheten.

Les også: De 4 vanligste skadene i borettslag og sameier

Hvem betaler egentlig egenandelen?

OK – skaden har skjedd, og det er på tide å koble inn forsikringsselskapet. Men er det borettslaget eller andelseierne som skal betale egenandelen?

Vel, det kommer helt an på hvor skaden har oppstått. Ifølge Huseiernes Landsforbund skiller man mellom skader som rammer andelseierens vedlikeholdssfære, og skader som rammer fellesarealet.

Andelseierens vedlikeholdsansvar innebærer – men er ikke begrenset til – utstyr, innvendige rør, ledninger og flater som er i leiligheten. Eventuelle kostnader knyttet til vedlikeholdet – og det inkluderer også egenandel ved forsikringssaker – er det andelseieren som må dekke selv.

Men hva med skader i fellesareal som borettslaget har vedlikeholdsansvaret for? Da regnes skaden som et fellesproblem, og egenandelen dekkes av borettslaget.

Dersom det derimot settes krav til at andelseieren skal dekke hele eller deler av egenandelen, må det foreligge en grunn til det. Det er vanlig å finne slike grunnlag i borettslagsloven § 5-13, hvor det fremgår at borettslaget blant annet kan kreve erstatning hvis andelseieren ikke har oppfylt vedlikeholdsplikten.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.