Hva trenger jeg for å montere takshingel?

Hva trenger jeg for å montere takshingel?

23-09-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av nylagt shingeltak.
Når du skal legge takshingel, enten på et nytt tak eller som omtekking, er det ikke bare viktig å ha riktig teknikk - først og fremst må du ha riktige materialer og verktøy.

Det er mye å huske når du skal tekke taket med shingel. For at du skal unngå å bli stående på taket og klø deg i hodet over manglende materialer, vil vi nå gi deg en kort sjekkliste over hva du trenger for å montere takshingel.

Men aller først, her er et par ting som er verdt å vite før du setter i gang: 
  • Ved montering av ny shingel på gammel shingel må minimum takfall være 19°. Husk å blande plater fra tre til fire pakker kontinuerlig under montering slik at du unngår fargeavvik.
  • Sjekk alltid om klebefolien på baksiden av shingelplatene skal rives av, på noen skal de nemlig ikke det.
  • Monter aldri shingel under nedbør, ettersom du da risikerer dårlig nedklebing
  • Shingel skal alltid monteres på såkalte “kalde” tak, det vil si tak som har så god utlufting og isolasjon at varmegjennomgang fra innsiden med snøsmelting og vannoppdemning unngås. 

Nå som du kan forhåndsreglene, la oss ta en titt på hvilke materialer du trenger når du skal montere takshingel:

Undertak
Når du monterer takshingel skal det alltid brukes selvbærende taktro som undertak. Krav til dimensjon avhenger av klimaet i området bygget befinner seg i, det vil si den lokale snølasten.

Underlagsbelegg
Underlagsbelegget skal hindre inntrenging av nedbør i form av vann, snø og is i konstruksjonen, men også isolasjonen. Dette forhindrer fukt- og råteskader.

I noen tilfeller kreves ikke underlagsbelegg, men det anbefales allikevel alltid å bruke det fordi det fungerer som et ekstra beskyttelseslag. Husets takfall og hvor værutsatt område du bor i er de to viktigste kriteriene for hvorvidt underlagsbelegg er påkrevd.

Dersom husets takfall er mellom 15 og 18° må det brukes underlagsbelegg. I værutsatte områder skal det også brukes. Om byggverket har takfall på over 18° og ikke befinner seg i et værutsatt område kan takshingel i teorien monteres uten underlagsbelegg. Det kan allikevel være lurt å montere underlagsbelegg på den nederste meteren mot takfoten.

Shingel
Takshingelen er primærbelegget. Mataki Takshingel har plastbelagt bakside, noe som gir både enklere og renere legging. Det er også spesielt tilpasset nordisk klima med hard skiferoverflate som gir bedre holdbarhet og mindre fuktopptak.

Bilde av en pakke Mataki Takshingel

Pappstift
Pappstift er det som brukes til å feste shingelplatene etter at de er nedklebet. Hver eneste shingelplate skal spikres med 4 stk pappstift i innskjæringen. Husk alltid å bruke pappstift som går hele veien gjennom taktro slik at de ikke presses ut av treverket ved varierende temperatur og luftfuktighet. Som en tommelfingerregel skal pappstift være så lang at den alltid går gjennom taktro.

Asfaltlim
I kilrenner, vindskier og rundt andre gjennomføringer skal det brukes asfaltlim for å tette gjennomføringer ordentlig slik at ingen nedbør trekker inn i takkonstruksjonen på grunn av uønskede åpninger.

Nyttig verktøy

For at taktekkingen skal gå så smertefritt som mulig er det viktig å ha godt verktøy og utstyr. Litt usikker på hva du egentlig behøver? Vi gir deg en liten sjekkliste:

Tommestokk
For presise lengdemål. 

Pappkniv
Kniv som enkelt skjærer seg gjennom papp. 

Lim/teip
For å sikre tette gjennomføringer rundt vanskelige områder som pipe, ventilasjon og lignende.

Hammer
Hammer til å spikre fast pappstiftene. 

Krittsnor
Gjør det enklere å trekke opp linjene for legging av shingelremser. 

Varmluftpistol
Dersom det er kjølig ute når du monterer og du merker at shingeltungene ikke kleber ordentlig godt, bruk en varmluftpistol når du monterer, og tråkk forsiktig på shingeltungene for å feste dem.

Løse shingeltunger kan også festes med Mataki asfaltlim.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.