Hva kan borettslaget gjøre selv på taket?

Hva kan borettslaget gjøre selv på taket?

06-11-2017 
Av: Roger Mikalsen
Tak
Hva-kan-borettslaget-gj%C3%B8re-selv-pa%CC%8A-taket_
Vi har tatt en prat med Thomas Hjelkrem i Tak og Vedlikehold AS som har lang erfaring med taktekking i borettslag. Han forteller hva du kan gjøre selv på taket, og hva du bør sette bort til andre.

Noen ting bør du overlate til proffene

Taktekking kan for noen fremstå som ganske enkelt arbeid. Men det er en grunn til at det finnes taktekkere, og skal du klare å holde taket tett og godt vedlikeholdt, er det enkelte ting du bør overlate til proffene.

– Jeg anbefaler ikke at du legger taket selv, med mindre du har fagbrev og kunnskapen som trengs, sier Thomas.

– Når det kommer til flate tak, så må du bare styre unna. Taktekking er et eget fag, og det er en grunn til at taktekkere går på skole. Det er mange detaljer som du burde være oppmerksom på her, og disse detaljene har fagfolkene kontroll på.

Han legger til at selv om skråtak kan være noe enklere å jobbe med, bør du også her benytte fagfolk.

– Skråtak kan du i noen tilfeller legge selv, men det anbefaler jeg heller ikke. Jeg ville ikke satt noen som ikke har brukt en hammer før til å legge skråtak, for å si det sånn.

Du kan sjekke taket og drive enkelt vedlikehold selv

Men du trenger ikke å overlate absolutt alt til proffene. Thomas sier du kan inspisere og undersøke taket i borettslaget selv. Trikset ligger i å vite hva du skal se etter.

– Når du inspiserer taket, bør du sikre at alt av beslag sitter, og at det ikke er noen hull og glipper. Dette bør du gjøre én til to ganger i året. Da er det egentlig så enkelt som å gå opp på taket og få et overblikk.

Hvis du finner hull, anbefaler Thomas å fikse det midlertidig med litt tettemasse. Det er særdeles viktig at dette gjøres ettersom de minste hull kan få store følger for flere beboere.

– Det gjør heller ingen skade å legge tettemasse i det du tror er hull; det er bedre å være føre var slik at du slipper vannskader. Ring deretter taktekkeren og be ham om å komme på befaring. Du kan godt ta et bilde av skaden og sende det til taktekkeren; det hjelper alltid å se skaden på forhånd.

Han legger til at arbeidet kan gå raskere om borettslaget gjennomfører det som en dugnad.

– Ja, dette er arbeid som lett kan gjøres sammen. Det går enkelt og greit ut på å fjerne mose fra taket, og rense takrenner og sluk for skitt og smuss, forteller Thomas.

Men han er snar til å understreke at dugnaden må gjøres i trygge omgivelser.

– Hvis taket er høyt må du ta hensyn til sikkerheten. Bruk lift for å komme i god høyde over taket, da får du god oversikt i trygge omgivelser. Du kan bruke seletøy til dette arbeidet, men da må du vite hva du gjør, og helst bør du gå gjennom kursing før du går opp og arbeider i seletøy.

Dette kan du gjøre selv på vinteren

Hvis det kommer ekstreme mengder med snø, bør den fjernes for å redusere belastningen på taket.

– Her er det bare å gå ut og måke taket for snø. Bare sørg for å ikke barbere og skrape taket helt rent – da oppstår det nemlig skader og hull. Bruk gjerne redskaper av plast – de gjør mindre skade enn metallskuffer, sier Thomas.

Borettslag har ofte store takarealer, og for å spare tid anbefaler Thomas at du benytter en snøfreser til arbeidet hvis du kan.

– Her anbefaler jeg å bruke fresere med belter – dem kan du heise opp og ned og justere høyden på, og det skåner taket for slitasje, forteller han.

– Husk at tak tåler høy belastning, men hvis du opplever perioder med mye snø og vind, bør du ta en taksjekk. Med store vindkast samler det seg gjerne skavler og hauger av snø på små arealer, og det gir høy belastning. Det kan du med fordel gå opp og rydde vekk.

Det er styret som har ansvaret for å fjerne snø og is som kan falle ned fra taket. Derfor er dette en oppgave som du bør være oppmerksom på i vinter.

– Istapper bør du absolutt følge med på, og det har vært skrevet mye i media om de fatale følgene av is som faller ned. Du kan unngå istapper ved å bruke et godt isolert tak som ikke avgir mye varme, samt sørge for at vannet renner godt gjennom takrennene. Har du en tett og dårlig vedlikeholdt takrenne vil den fylles med vann, og da kommer istappene.

Hva bør du tenke på før du henter inn en taktekker?

Inspeksjoner og vedlikehold kan du som sagt gjøre selv, men du kommer sannsynligvis til å trenge hjelp fra en profesjonell takentreprenør på et eller annet tidspunkt.

For borettslag blir den jobben ofte satt ut på anbud, og velger du aktører kun basert på pris, kan det være at du får en taktekker som mangler kompetanse.

Thomas sier det er essensielt at taktekkeren tar hensyn til klimaet vi har i Norge. Og skal du finne gode taktekkere, må du nok belage deg på å spørre litt rundt.

– I Norge er vi ganske utsatt for varme sommere og kalde vintre, og da er det utrolig viktig at det blir brukt produkt som tar hensyn til taktypen og værforholdene. Spør rundt og undersøk hvilke taktekkere som har gjort en god jobb. Her kan du gjerne ta deg litt tid til å sette opp noen alternativer. Forhør deg med taktekkerne om hvilke erfaringer de har, og hvilke typer belegg de bruker.

Mange borettslag og bedrifter setter bort tilsynet til en annen aktør, der aktøren kommer innom én gang i året og sjekker at alt er i orden. Da sikrer du at taket er i god stand til enhver tid, og nettopp dét er i følge Thomas utrolig viktig

– Husk at konsekvensene av å få skader på taket er ganske store, så har du ikke kompetansen selv, bør du få en profesjonell aktør til å ta dette ansvaret. Her gjelder det å kjenne sine egne begrensninger, og prioritere godt arbeid foran dårlige nødløsninger, avslutter Thomas.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.