Hva er Sd-verdi og hva må du vite om det?

Hva er Sd-verdi og hva må du vite om det?

14-09-2016 
Av: Kjetil Henriksen
Tak
Bilde av håndverker som legger tak.
Et tak er ikke bare et tak. Mange begreper har oppstått de siste årene, som for eksempel forenklet undertak, overlagsbelegg, pvc membraner, ATB osv.

Et tak er ikke bare et tak. Mange begreper har oppstått de siste årene, som for eksempel forenklet undertak, overlagsbelegg, pvc membraner, ATB osv. 
Men hva betyr egentlig Sd-verdi og hva må du vite om det? Det er ikke bare bare å holde tunga rett i munnen når det gjelder taktekking. Ikke alle utrykk er like logiske eller enkle å forstå. Sd-verdi er ett av dem. Derfor gir vi deg nå en enkel innføring i hva det er, hvordan det fungerer og ikke minst hvorfor det er så viktig å ha kunnskap om det.

Hva er Sd-verdi og hvordan fungerer det?

Grunnleggende: Man trenger kun forholde seg til Sd-verdi på diffusjonsåpne undertak/ vindsperre slik som Halotex RS10 undertak eller Halotex W25 vindsperre. Produkter som D-1 er diffusjonstett, og på disse produktene er Sd-verdi svært høy og uegnet som forenklet/ diffusjonsåpent undertak.

Forvirret? La oss dra av plasteret med en gang og få det overstått: Sd-verdien angir hvor dampåpen en membran er. Funksjonen til en membran er å slippe gjennom vanndamp. Selve uttrykket Sd-verdi står for ekvivalent luftlagstykkelse, altså vanndampmotstanden for et produkt av gitt tykkelse.

Sd-verdien til et materialsjikt forteller oss hvor tykt et stillestående luftlag må være for å kunne oppnå samme diffusjonsmotstand som materialsjiktet, men samtidig være tett nok til å hindre skadelig kondens om vinteren.

Kravet til sd-verdi for et diffusjonsåpent undertak og vindsperre er maksimum 0,5 meter. For å illustrere: en membran med sd-verdi 0,25 meter slipper gjennom dobbelt så mye vanndamp som en membran med sd-verdi 0,5 meter. En membran med sd-verdi 0,05 vil derfor slippe gjennom hele ti ganger så mye vanndamp sammenlignet med 0,5 meter.

Det er også viktig å vite at produktet med høyest sd-verdi skal brukes innerst i konstruksjonen. Dersom asfaltplaten har en sd-verdi på 0,35 og underlagsbelegget har sd-verdi på 0,14 skal derfor belegget ligge ytterst/øverst.

Les mer: Last ned e-boken ""Full introduksjon til undertak".

Hvorfor er det så viktig?

Sd-verdien er viktig rett og slett fordi det forteller noe om diffusjonsåpenheten til et undertak og vanndampmotstanden til et materiale. Eksempelvis er et undertak med sd-verdi lavere enn 0,1 meter svært diffusjonsåpent. Her gjelder regelen jo lavere verdi, jo bedre. Det samme gjelder membranen: jo mer dampåpen membranen er, jo bedre er det for konstruksjonen.

Diffusjonsåpne produkter kan sammenlignes med en goretex jakke. Jakken er vanntett, men transporterer fuktigheten fra kroppen ut gjennom bittesmå hull som er store nok til at damp går igjennom, men vannmolekyler er for store til å passere.

Det kreves derimot forskjellige sd-verdier til forskjellige elementer. Det vil si at dampsperren, vindsperren, sponplater, OSB-plater og andre elementer krever ulike sd-verdier. For eksempel er sd-verdien til en dampsperre variabel. Hvorfor? Fordi den behøver å være relativt damptett om vinteren slik at den hindrer kondensering, men samtidig være relativt dampåpen om sommeren slik at den tillater fukt å tørke. Sd-verdi avhenger også av konstruksjonen.

Dessuten er det en fordel at materialet som blir brukt på taket har så lav dampmotstand som mulig fordi dette reduserer faren for opphoping av eventuell fukt som kommer innenfra. Det vil også gi raskere uttørking dersom fukt har kommet inn i konstruksjonen.

Det er allikevel viktig å huske at man ikke bare kan se på sd-verdi for å vurdere hvorvidt produktet er bra eller ikke. Det er også andre elementer som er svært viktige, blant annet:
  • Motstand mot slagregn
  • Rivstyrke
  • Slitestyrke
  • UV- stabilitet
  • Kondensopptak til mellomlagring av fukt

Har du god kontroll på dette, samt sd-verdien, er du derfor på god vei til et tørt, sikkert og slitesterkt tak.

Oppsummering av noen begreper:
  • Diffusjonsåpent = pustende tilsvarende goretex teknologien. Matakis diffusjonsåpne produkter serie heter Halotex
  • Sd-verdi: Teoretisk verdi for hvor godt et produkt puster
  • UV-stabilitet: Produktets motstand mot direkte sollys
  • Kondensduk: Produktets egenskap til å mellomlagre fukt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.