Fordelene og ulempene ved ulikt tekkemateriale

Fordelene og ulempene ved ulikt tekkemateriale

03-08-2017 
Av: Tommy Starmer
Tak
tekkemateriale-1%5B1%5D
Det finnes flere forskjellige tekkematerialer, men hvilket som passer for ditt borettslag avhenger av flere forskjellige faktorer. I dette blogginnlegget skal vi se på fordelene og ulempene med ulike tekkematerialer.

Prisen er noe mange baserer valg av tekkemateriale på, men det er ikke nødvendigvis alltid den beste måten å finne ut av hva som passer best for ditt behov.

Det er forresten ikke alltid at prisen burde avgjøre alt. Du kan speile prisen på de forskjellige tekkematerialene opp imot levetiden, så vil du se at det ikke alltid trenger å skille så mye i pris.

En annen god grunn til å velge basert på andre faktorer, er at noen tekkematerialer passer et spesifikt vær bedre enn andre, og omvendt. Disse faktorene kan være helningsvinkelen på taket eller at borettslaget ligger i et spesielt værutsatt område.


Fordeler og ulemper ved de fem vanligste tekkematerialene


Takstein

Når vi snakker om takstein snakker vi om tre forskjellige grupper – skifertak, betongtakstein og tegltakstein.

Fordeler
Takstein er et solid materiale med god levetid, og er som regel et sikkert valg med tanke på skader.

Du har mange estetiske valgmuligheter om du velger å gå for takstein. Det er ikke bare farge du kan velge mellom – dette gjelder for tegltakstein og betongtakstein – det er også mulig å velge forskjellige profiler. Både på tegl- og betongtakstein er det i tillegg mulig å velge mellom enkeltkrum, dobbelkrum og flat stein, helt opp til hva du selv synes er penest.

Ulemper
Hovedutfordringen med takstein er vinterhalvåret hvor materialet blir utsatt for snø og is. Store mengder med dette kan være ødeleggende, og bor du et sted hvor det er mye av snø og is, kan det hende at andre alternativer passer bedre. I tillegg er det noen estetiske utfordringer, takstein mister endel farge og blir betydelig værslitt etter omtrent 10 år.

Les også: 4 steg for å velge takleverandør i et borettslag 

Torvtak

Torvtak legges i dag hovedsakelig for å skape et tradisjonelt uttrykk.

Fordeler
Den største fordelen ved siden av at det er pent og sjeldent, er at det er lydisolerende. Og hvis du er glad i geitemelk til frokosten, kan du jo plassere et par glade geiter på taket.

Ulemper
Torvtak krever veldig mye vedlikehold generelt sett, og spesielt målt opp mot de fleste andre typer tekkematerialer. For mange holder det å slå gresset et par ganger i uken, så her skaper du deg dobbelt opp med arbeid om du har hage allerede. Du må altså være sikker på at du har tid og vilje til å vedlikeholde taket hvis du går for torv. I tillegg til dette kan torvtak bli veldig tungt, noe som gjør at det kreves en ekstra solid konstruksjon under.

Takpanner

Takpanner er veldig ofte en god løsning med lang holdbarhet. Dessuten er det ansett som en pen løsning.

Fordeler
Takpanner har lang levetid, for eksempel har Matakis Metrotile Takpanner i stål 40 års garanti. De er også lette i vekt, noe som gjør at de enkelt legges på de fleste gamle og nye tak. Takpanner er også estetisk pent over lengre tid fordi fargen er veldig holdbar.

Ulemper
Det er ikke noen særlige ulemper med takpanner, men om én skal nevnes så er det at de kan gi noe lyd ved veldig mye nedbør.

Les også: Intervju: Styreleder om bytte av tak i Trolldalen Borettslag

Asfalt-takbelegg

Denne typen takbelegg består av en stamme på begge sider som er belagt med asfaltmateriale. Den siden som er ut og opp mot været har ofte et beskyttende lag med skiferkorn.

Fordeler
Asfalt-takbelegg antas å ha en levetid på minst 25 år. Og når belegget begynner å bli gammelt og klart til å skiftes kan du ofte se det fordi skiferkornbestrøingen er borte.

Ulemper
En ulempe med slikt belegg er at det kan være mer utsatt for skade enn andre typer tekkemateriale. Heldigvis er det også ganske enkelt å fikse. Småskader, som punkteringer, er det mulig å fikse selv ved å sveise en lapp over det skadde stedet. Er skaden av større omfang anbefaler vi at du oppsøker profesjonelle fagfolk for å få jobben gjort. 

Takfolier

Dette belegget er vanntett folie som er laget av kunststoff.

Fordeler
Hovedoppgaven til takfolie er å beskytte mot klimapåkjenninger. Derfor er en av egenskapene til folien at den tåler nordiske forhold. Dette vil si at den har tilstrekkelig styrke mot påkjenninger fra vind, snø og is. Takfolier har normal levetid på 25 år. Matakis Ettlags Sveisebelegg har levetid på mer enn 30 år.

Ulemper
Folie krever sveising ved både montering og reparasjon, og da må du hente inn og betale for spesialkompetanse. I tillegg kreves det riktig tilbehør til folie for optimal tetting i detaljer på taket.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.