Er selvklebende takbelegg “godt nok”?

Er selvklebende takbelegg “godt nok”?

22-07-2016 
Av: Kjetil Henriksen
Tak
Bilde av en håndverkere i ferd med å legge undertak på taket.
At noe er enkelt betyr ikke nødvendigvis at det dårlig. La oss avkrefte myten om at selvklebende takbelegg ikke er godt nok, en gang for alle.

“Det enkle er ofte det beste” brukes i mange sammenhenger, og i noen tilfeller stemmer det svært godt. Byggeplassen er gjerne et sted hvor det er fokus på høy kvalitet og effektive arbeidsmetoder. Byggmesteren må derfor alltid velge de produkter som er enkle og tidseffektive å arbeide med, uten at det går ut over kvaliteten.

Når det gjelder taktekking finnes det en rekke ulike produkttyper for ulike resultat og formål, og ikke minst en mengde forskjellige prosesser for montering. Og det er her det kjente ordtaket kommer inn. Mange sitter kanskje med en oppfatning av at de prosesser og produkter som koster mest og som tar lengst tid å gjennomføre, gir et bedre resultat enn enklere og rimeligere prosesser. Dette stemmer ikke alltid.

Et godt eksempel på dette er selvklebende takbelegg. Selvklebende takbelegg er laget for å være et gjør-det-selv produkt med fokus på enkel montering som kan utføres av byggmestere eller andre håndverkere uten ekstern hjelp fra autoriserte taktekkere. Vil det si at selvklebende takbelegg er dårligere enn andre typer belegg? Svaret er nei.

Snakk med oss om komplette løsninger for tette tak

Fordelene med selvklebende takbelegg

Det er mange fordeler ved selvklebende takbelegg i kontrast til sveisebelegg. La oss ta en titt på noen av dem:
  • Veldig enkelt å legge, enkelt å feste og lett å få til et fint resultat
  • Kan bøyes og formes til nesten alle takflater
  • Holder like lenge som de fleste andre typer tak
  • Utviklet på bakgrunn av erfaringer fra profesjonelle taktekkere

Matakis selvklebende takbelegg er laget av kraftige materialer som tåler en støyt. Selvklebende belegg består av SBS asfalt samt en kraftig glassfiber-forsterket polyesterramme, noe som gjør materialet både elastisk og sterkt. SBS asfalten er svært brukervennlig ved både høye og lave temperaturer.

Alle Matakis selvklebende takbelegg er utviklet på bakgrunn av erfaringer fra profesjonelle taktekkere. De er også testet for Norske vær- og vindforhold og er derfor spesielt tilpasset nordiske klimaforhold.

Selvklebende takbelegg har blitt benyttet i Norge gjennom flere tiår og produktene er derfor basert på lang og solid erfaring. På grunn av dette oppstår det generelt lite skader og problemer med produkttypen. De problemer som oppstår skyldes som regel feil montering. Det er derfor svært viktig å sette seg nøye inn i hvordan belegget skal monteres før du setter i gang, selv om produktene har fokus på enkel montering.

Den sterkeste løsningen, som også vil gi lengst levetid, får du ved å bruke et underlagsbelegg sammen med det selvklebende belegget. Men ofte blir såkalte selvbyggere montert direkte på taktro.

Hvilke ulike typer selvklebende takbelegg finnes det?

Det finnes ulike kvaliteter på selvklebende belegg. Mataki Selvbygger 6 er den originale utgaven og kan monteres på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp. Den kan enkelt legges av en byggmester og monteres på fast underlag ned til 6° fall. Mataki Selvbygger 3 er en videreutvikling av Selvbygger 6 og kan monteres på tak med minimum 3° fall og terrasse med minimum 1,5° fall. Kraftkleberen sikrer vanntette omlegg.

Les mer:  Hva er de viktigste forskjellene mellom Selvbygger og Super Safe Xtra.

Det nyeste selvklebende takbelegget er Mataki Super Safe Xtra, som omtales som “selvbyggeren for proffen”. Super Safe Xtra har egenutviklede klebeløsninger som gjør det enda enklere å feste belegget. Dette gjør at produktet er langt raskere å montere enn Selvbygger. Det egner seg svært godt på tak med takfall ned til 3 grader, og kan derfor fint monteres på konstruksjoner hvor man ofte ville brukt eksterne taktekkere. Som byggmester får du derfor full kontroll over fremdriften.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.