Dette må du vite om torvtak

Dette må du vite om torvtak

16-02-2017 
Av: Roger Mikalsen
Tak
turf2%5B1%5D
Torvtak er en av de eldste taktekkingene vi kjenner til, men den holder seg ikke lenge dersom underlaget er feil. Still forberedt med kunnskapen du trenger.

For dem som skal ha gress på taket kreves det en viss spesialkunnskap. Torvtak stiller spesielle krav til takkonstruksjonen, og særlig til underlagsbelegg. Vi har samlet det viktigste du må vite om underlag for torvtak, samt noen andre generelle tips til slutt.

Hvilken type underlagsbelegg burde brukes?

Et godt torvtak skal være rustet for de norske årstidene. Det betyr at det må være svalende om sommeren, og varmeisolerende om vinteren.

Det er også helt essensielt at torven ligger på et fast underlag. Vanligvis bruker du asfaltbaserte takbelegg som festes til underlaget. Takbelegget burde ha klebing i skjøtene mellom der det rulles ut, slik at det danner et tett sjikt over hele takflaten uten sprekker.

En vanlig undertakspapp som gamle D-glass har klebing i omlegg, men er ikke god nok om jobben skal gjøres skikkelig.

Du kan alternativt bruke membraner som sveises i skjøtene i stedet for å bruke klebing, men dette må gjøres av profesjonelle taktekkere.

Oppå dette sjiktet legger du deretter et nytt sjikt med torvtaksplater av knotteplast. De beskytter mot oksidasjonsstoffene i torven, som du legger direkte oppå disse igjen.


Alle beslag på torvtak skal være laget av humusresistent materiale, det vil si minimum 0,6 millimeter kobberplater eller minimum 1,25 millimeter blyplater.


Forholdsregler ved bratte tak

Ved for bratte tak er det fare for at torven begynner å sige. Anbefalt takfall for torvtak er på mellom 15°– 35°. Ved brattere takfall enn 23° anbefaler vi å benytte lekter av impregnert materiale som støttes mot torvstokken.

Disse bør ikke festes gjennom tettesjiktet, da det kan føre til lekkasje. Det er også viktig å sørge for at torvstokkene er dimensjonert for den ekstra belastningen.

Hvis ikke har du også muligheten for å feste lektene med wire, et slags tau, over mønet.

Torv er tungt

Hvor tung torven er avhenger av flere faktorer, som torvtype, nedbørsmengde og vanning. En grei tommelfingerregel er å regne en egenvekt på 3 kN/m2 for torvlaget. Vekten av 150 millimeter torv er omtrent 130- 300 kg/m2 (som tilsvarer 1,3- 3,0 KN/m2)

Bærekonstruksjonen må beregnes og dimensjoneres for å ta hensyn til denne vekten.

I tillegg kan det være problematisk å installere torvtak i deler av landet med mye snølast. Ta forholdene i betraktning før du begynner.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.