Dette må du tenke på før vårens dugnad

Dette må du tenke på før vårens dugnad

02-05-2018 
Av: Roger Mikalsen
Tak, Vegg, Grunn
Dette-m%C3%A5-du-tenke-p%C3%A5-f%C3%B8r-v%C3%A5rens-dugnad
Å ta en sjekk av huset er viktig for å oppdage skader, men det er også en mulighet til å få en pen fasade til våren og sommeren.

Vinteren kan virkelig slite på huset. Når det stormer som verst, oppstår det lett skader på shingel, takpanner og takstein. Da er veien kort til vannskader og store utgifter.  

Her tar vi en gjennomgang av ting du bør sjekke selv. Du trenger ikke å ta alt i egne hender; noe er best overlatt til proffene, så kjenn dine egne begrensninger slik at du ikke ender opp med å skade deg selv eller overflaten.
 
Begynn på topp

Det første du bør gjøre er å ta en enkel taksjekk. Noen tak kan sjekkes delvis fra bakken, men om du har muligheten til å gå opp på taket vil det gi et bedre overblikk. Synes du derimot det er ubehagelig å arbeide i høyden, kan du be om hjelp fra en fagperson. Eventuelt kan du utføre sjekken fra en stige eller en lift, eller kjøpe en sikkerhetssele og line for å gjøre arbeidet enda sikrere.

Velg en lun dag uten for hardt vær, ta på deg klær som tåler skitt og ta en tur opp på taket. Se etter hull og sprekker og at alle beslag er montert slik de skal. Hvis du finner hull, kan du tette med tettemasse og be taktekkeren komme for å sjekke skaden. Fjern deretter skitt, løv og mose. Mosen tiltrekker fukt, og det er ikke noe du ønsker å ha liggende på taket.
 
Unngå å gå hardt til verks

Ikke gå løs med skarpe redskaper som kan forårsake skader; det holder at du bruker hendene, hageslangen og en skånsom børste for å fjerne det verste.

Deretter bør du rense takrennene ved å fjerne løv og skitt som hindrer vannet fra å renne til nedløpsrøret. Spyl gjerne med hageslangen for å fjerne siste rest. Du kan også sjekke at takrennen sitter som den skal. Rennen og nedløpsrøret bør være intakt og uten synlige skader.
 
Sjekk så fasaden

Hvordan ser malingen ut på panel og mur? Slitasjetegn på overflaten, som sprekker, flassing eller misfarging, er dårlige nyheter. Overflaten skal beskytte, så det er viktig at du følger med for å unngå fuktskader og råte. Vær også oppmerksom på at fuktskader rundt grunnmuren kan skyldes dårlig drenering, eller vann fra takrennen som ikke ledes godt nok fra husveggen. Om alt er i god stand, kan du benytte muligheten til å vaske huset.

Du bør også sjekke at ventilasjonskanalene fungerer som de skal. Se etter skitt, støv og spindelvev som kan blokkere luften. Frisk luft er bra for innemiljøet; faktisk er det lettere å varme opp frisk luft. Dessuten er åpne ventiler og frisk luft med å på forhindre fuktskader.
 

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.