Dette må du huske ved montering av selvbyggerbelegg

Dette må du huske ved montering av selvbyggerbelegg

16-09-2016 
Av: Kjetil Henriksen
Tak
Bilde av tak under oppføring.
Selvbygger overlagsbelegg har fokus på enkel montering. Allikevel er det viktig å ikke la seg lure; de fleste problemene som oppstår med selvbygger skyldes nemlig feil montering.

Her er tingene du må huske ved montering av selvbygger.

Når taket skal tekkes kan du gjøre det meste selv. Husk allikevel at det er bedre å spørre om hjelp én gang for mye enn en gang for lite.

De aller fleste får hjelp av håndverker til å utføre de mer krevende delene av arbeider på sin bolig, men du kan selv montere selvbyggerbelegget, også kalt overlagsbelegg.

Selvbyggerbelegget gjør det enkelt å legge taket selv fordi det ikke krever bruk av åpen flamme eller varmluft. Men det er allikevel et par ting du må huske på slik at resultatet blir best mulig.

Hva er et selvbyggerbelegg?

Først og fremst, hva er et selvbyggerbelegg? Dette er et ett-lags selvklebende belegg med fokus på enkel montering. Det festes med 125 pappstift per lengde i limefeltet og kan monteres både horisontalt og vertikalt.

Belegget kan legges på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp. Det egner seg spesielt godt til enklere prosjekter som boliger, garasjer, småhytter, boder og lekestuer. Altså enkle prosjekter hvor huseier monterer selv.

Selvbygger kommer i flere varianter: Selvbygger 3 og Selvbygger 6. Belegget er et sterkt asfalt takbelegg som er spesielt utviklet for nordisk klima. Det har god brukervennlighet, konkurransedyktig pris og ikke minst enkel montering som kan utføres uten hjelp fra autoriserte taktekkere. Ikke bare er det enkelt å feste, det er også enkelt å få til et fint resultat. Selvbygger er utviklet på bakgrunn av erfaringer fra profesjonelle taktekkere og har derfor like lang levetid som andre typer tak.

Før du begynner å montere

Det er en rekke ting å tenke på før du setter i gang med monteringen av selvbygger. Her er det viktigste:

Har du valgt riktig type selvbygger?

Mataki har to forskjellige typer som er beregnet til hvert sitt bruk. Selvbygger 3 er den originale utgaven, og kan fint legges både på nye tak og som omtekking av gammel takpapp. Den kan legges på tak ned til 3°. Selvbygger 6 er videreutviklingen, og er et tynnere overlagsbelegg som er beregnet for tak over 6°. Dette er et rimeligere alternativ. Begge kommer med kraftkleber som sikrer vanntett omlegg.

Pass derfor på at du har valgt riktig. Få alltid hjelp til å velge materiale, noen undertak må nemlig monteres av sertifiserte taktekkere.

Har du satt deg godt nok inn i bruksanvisningen?

Selvbygger har svært enkel montering, men de fleste problemene som oppstår med selvbygger skyldes nemlig feil montering. Sett deg derfor nøye inn i hvordan du skal montere belegget før du setter i gang.

Horisontal eller vertikal montering?

Hvorvidt du skal legge belegget horisontalt eller vertikalt kommer hovedsaklig an på to ting:
  1. Ved brattere tak anbefales vertikal montering for å unngå at belegget blir hengende og får bølger.
  2. I værutsatte områder skal belegget monteres vertikalt. Husk å montere belegget slik at skjøtene beskyttes mot den generelle vindretning på stedet.

Om du er i tvil anbefales det å ta kontakt med en leverandør for å få hjelp til å velge.

Dette må du huske når du skal montere selvbyggerbelegg

Nå som du har oversikten over hva som må gjøres før du setter i gang, skal vi se på hva som er viktig å huske på under selve monteringen:

1. Underlag
Er underlaget stabilt? Underlaget må være tørt, råtefritt og ikke ha mer enn ett lag gammel papptetting under for at resultatet skal bli optimalt.

Underlag av rupanel, bordtak og OSB er ønskelig. 

2. Kilrenne
Begynn alltid med kilrennen dersom du har det Tekk eventuelle kilrenner med belegget og spikre deretter fast kantene med 200 mm mellomrom. Når det er gjort fortsetter du å montere en bane av belegget i kilrennens retning. Husk å stifte fast med en avstand på 100 mm og deretter lime den nederste delen til takfotbeslaget med asfaltlim.

3. Takfot
Takbelegget skal legges parallelt med takfoten Når du fester takbelegget skal det ligge parallelt med takfoten. Limkanten på beleggets underside skal også komme oppå beslaget.

4. Gavl
Ved gavl mot vindski skal belegget trekkes over og rundt trekantlisten Spikre fast belegget med 60 mm spikeravstand. Dekk kanten med vindski og vannbord.

5. Monteringsanvising
Vi kan ikke få sagt nok ganger hvor viktig det er å lese monteringsanvisning for optimalt resultat

Dersom du ønsker en siste finish, og et mer moderne uttrykk på taket er det også mulig å montere dekorlister i skjøtene og overgangene dersom disse går nedover taket.

Men da bør du benytte vår premium selvbygger som heter Super Safe Xtra.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.