Derfor er snøfangere viktig

Derfor er snøfangere viktig

22-02-2017 
Av: Roger Mikalsen
Tak
snow-guard%5B1%5D
Snøfangere er ikke noe man tenker over hver eneste dag, men de er viktigere enn du kanskje tror. Vi viser deg hvorfor.

For de av oss som ikke liker å bli truffet av ras, samt dem som ikke er særlig glad i å bli erstatningsansvarlig for at noen andre blir truffet av ras, er snøfangere noe å ha i minnet.

Ifølge byggteknisk forskrift, eller TEK10 for deg som liker forkortelser, må alle bygninger med tilstrekkelig fall for at snø kan rase ned, sikres med snøfangere.

Ved bruk av tekningsmateriale som har en glattere overflate, eksempelvis metallplater eller glasert tegltakstein, kan en takvinkel helt ned til 3° være nok til å utløse et ras.

Hva kan jeg gjøre med dette?

Dersom det er alminnelig ferdsel i området der nevnte tak befinner seg, kan forbipasserende lett bli skadet. Dette er huseiers ansvar å sørge for at ikke skjer, og da er snøfangere – rett og slett et gjerde som stopper snøen fra å falle ned, den enkleste løsningen.

Enten du bor i enebolig, borettslag, eller sameie, er det du som er pliktig i å fjerne is og snø fra taket, installere snøfanger, og advare om faren før dette er tatt hånd om. Du kan så klart kontakte noen mer egnede til å gjøre dette for deg. Det viktige er at det blir gjort.

I borettslag er det styrelederen som har ansvar for å dokumentere dette for å stå helt ansvarsfri, noe som helst skal gjøres i løpet av samme dag.

Dette høres ut som noe med erstatningsansvar

Du har helt rett. Skulle en fotgjenger, bil, eller dyr, bli truffet av istapper eller snøras, kan det rettes erstatningskrav mot deg som huseier, dersom du var klar over faren, eller burde ha vært klar over den.

Etter å ha lest denne artikkelen faller du definitivt under kategorien “klar over faren,” så du har dessverre ikke lenger noen god unnskyldning for et snøfangerløst tak.

Det kan også være lurt å installere snøfangere over inngangsdøra, siden ras her ikke bare setter ukjente forbipasserendes liv i fare, men også beboere og gode venner.

Taket ditt er også i fare

Det er ikke bare mennesker og dyr som kan lide under mangel på snøfangere. Ved tungt snøfall vil kilrennene på taket ditt belastes mer enn noen annen del. Dette er vinklene der skråtak møtes, og siden de danner en slags grop har det en tendens til å samle seg mye snø her.

Installerer du snøfangere ved kilrennene, unngår du at taksteinene dine sprekker under for tung belastning. Tenk på taksteinene. Vær føre var.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.