9 spørsmål om diffusjonsåpne undertak

9 spørsmål om diffusjonsåpne undertak

16-02-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av et tak uten tak under oppføring.
Vi får mange spørsmål rundt temaet diffusjonsåpne undertak om dagen. Det er ikke så merkelig. Bruken av denne typen undertak har økt vesentlig etter innføringen av TEK 10. Her har vi samlet de 9 mest stilte spørsmålene om diffusjonsåpne undertak.

Vi får mange spørsmål rundt temaet diffusjonsåpne undertak om dagen. Det er ikke så merkelig. Bruken av denne typen undertak har økt vesentlig etter innføringen av TEK 10. Her har vi samlet de 9 mest stilte spørsmålene om diffusjonsåpne undertak.

1. Hva er Sd-verdi?

Svar: Sd-verdi er verdien som brukes for å angi hvor dampåpen en membran er. Kravet for diffusjonsåpne undertak og vindsperrer er en Sd-verdi på maks 0,5 meter. Jo lavere Sd-verdi, jo mer dampåpen er membranen, og jo bedre er det for konstruksjonen. En membran med Sd-verdi 0,25 m slipper gjennom dobbelt så mye vanndamp som en med Sd-verdi 0,5 m. Sd-verdi 0,05 m slipper gjennom 10 ganger så mye som Sd-verdi 0,5 m. 

2. Hvordan finner jeg Sd-verdien på undertakene fra Mataki?

Svar: Du finner Sd-verdien på produktarket til hvert enkelt produkt. Disse finner du lett på hjemmesiden vår.

3. Hva med kryssfiner og OSB-plater som undertak?

Svar: OSB-plater har som regel så mye limstoff i seg at de er for damptette i en konstruksjon hvor du tar luftingen over undertaket. Hvis de skal brukes må leverandøren kunne dokumentere at Sd-verdien er så lav at den samlede Sd-verdi på taktro og undertak er under 0,5 meter. Kryssfiner kan ha akseptabel Sd-verdi, men det må sjekkes med leverandør.

4. Trenger jeg å bruke sløyfebånd?

Svar: Alle diffusjonsåpne undertak er syntetiske og relativt tynne membraner. Erfaring viser at sløyfelekter som er gjennomtrukne av vann kan avgi vann via sløyfespiker. I noen tilfeller så mye at det kan beskrives som lekkasje. Et sløyfebånd er et klebrig og armert butylbånd med klebing på begge sider. Denne limes på sløyfens underside, og fungerer som pakning rundt spikeren. Dette er særlig viktig hvis undertaket blir stående åpent over tid, eller under bygging på årstider hvor det normalt kommer mye nedbør. På generelt grunnlag anbefaler vi alltid bruk av sløyfebånd. Det er en rimelig måte å forsikre en kostbar konstruksjon mot ødeleggende vannmasser.

5. Hvor stor lufting må jeg beregne på taket ved bruk av diffusjonsåpent undertak?

Svar: Vi gir den samme anbefalingen som SINTEF Byggforsk gjør i sin Byggdetalj 525.102 “Skrå tretak med kombinert undertak og vindsperre”. Anbefalt sløyfehøyde er avhengig av takvinkel og taklengde. Sløyfehøydene i tabellen fås ved å kombinere sløyfer med tykkelse 23, 30 og 36 mm.
 
Takvinkel   Taklengde  
  7,5 10,0 m 15,0 m
18-30 36 mm 36+36 mm 48+48 mm
31-40 30 mm 36 mm 36+23 mm
> 40 23 mm 36mm 36+23 mm
 


6. Jeg har taktro på taket og vil isolere helt oppunder. Hvilket undertak skal jeg bruke?

Svar: På taktro kan både Venti-Tak Pluss, DELTA® Foxx Pluss og DELTA® Vitaxx Pluss brukes. Alle tre har svært lave Sd-verdier, og sørger for en god og dampåpen løsning. På taktro bør allikevel DELTA® Foxx Pluss være førstevalget fordi den har en svært sterk overflate som er mye mindre utsatt for skader under arbeidet på taket. 

7. Jeg har fått en skade på undertaket. Hvordan reparerer jeg denne?

Svar: Mindre hull og skader reparereres ved å tape over med DELTA® Multi-Band. Ved større skader tapes også skaden først, deretter overlapper man feltet mellom 2 sperrer med en ny bit av undertaket. Biten limes først med DELTA® Than langs kantene og tapes til slutt med DELTA® Multi-Band på alle fire kanter. Sideveis skal sløyfene klemme overlappen.

8. Vi har merket fukt på innersiden av undertaket. Nederste 1-2 m mot raft. Hva er årsaken?

Svar: Ved nybygg har det ofte vist seg at dette skyldes byggfukt. Altså fukt i materialer tilført i byggeperioden. På grunn av at det normalt er et høyere damptrykk inne enn ute vil fukten søke ut. Ved kaldt vær ute (vinter/vår) kondenserer fukten på innsiden av undertaket. Hvis innvendig dampsperre er tett, vil problemet opphøre når all fukt har sluppet ut. Problemet er som regel tydelig første vinter/vår etter at bygget er ferdig og normalt opphørt på samme tid neste år. Ta kontakt med Byggmester og hold problemet under observasjon for vurdering om tiltak må iverksettes. Vår DELTA®Maxx Pluss har en kondensduk på baksiden som kan samle relativt store mengder vanndamp for deretter å slippe det ut når temperatur og damptrykk tilsier det.

9. Jeg vil ha et undertak som er gjennomtrampsikkert. Hvilket skal jeg velge?

Svar: Halotex RS10 er testet på gjennomtramp, og er gjennomtrampsikker.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.