6 begreper du må kunne for undertak

6 begreper du må kunne for undertak

07-09-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av nytt tak.
Er du en av dem som raskt blir varm i toppen av ukjente ord og uttrykk? Slapp av, vi forklarer deg de 6 viktigste begrepene du må kunne

Er du en av dem som raskt blir varm i toppen av ukjente ord og uttrykk? Slapp av, vi forklarer deg de 6 viktigste begrepene du må kunne for undertak dersom du jobber i byggebransjen- eller om du bare er over gjennomsnittet interessert i taktekking.

Sd-verdi, sløyfebånd, damptett og dampåpent undertak… De fleste av oss har kanskje hørt disse ordene og uttrykkene før, men det er ikke bare bare å holde kontrollen over alle begrepene - og enda verre er det å forstå betydningen.

Derfor: her er 6 begreper for undertak du er nødt til å kunne.  

Last ned e-boken: Full introduksjon til undertak

Begrepene du må kunne

Her kunne vi listet opp begreper i evigheter, men vi har valgt å holde oss til 6 begreper i denne omgang.

1. Taktekning

Viktigheten av et godt undertak øker jo mindre tett taktekningen er. Taktekningen er det man ser utenfra, og som ligger åpent eksponert for vær og vind. Tekning er det ferdige tettesjiktet og tekking er det man kaller selve utførelsen av taktekningsarbeidet.
 
2. Underlagsbelegg

På kalde tak som luftet kaldt loft, eller isolerte tak som er luftet i takplanet, brukes gjerne asfaltbaserte underlagsbelegg. Disse er damptette og kommer i flere kvaliteter som avhenger av hvilken tekking man skal ha på taket. Utfordrende tekkinger som eksempelvis torvtak, skifer- eller bordtekking og gammel teglstein krever robuste underlagsbelegg.

Ved bruk av tekkinger som vanlig betongtakstein, takshingel eller stålpanner, egner et allment underlagsbelegg seg veldig godt.
 
3. Forenklet undertak

På kalde uluftede loft, eller der hvor det er isolert i takplanet uten lufting, må du ha et forenklet undertak som “puster”. Det vil si at undertaket slipper gjennom eventuell fukt fra konstruksjonen. Forenklede undertak leveres også i forskjellige kvaliteter. Noen undertak er enkle, men tilfredsstiller allikevel alle formelle krav, mens andre har tilleggskvaliteter, slik som gjennomtrampsikring og kondensduk.
 
4. Byggfukt

Byggfukt er rett og slett et ord for fukt som oppstår i materialet fra byggeperioden. Hvis konstruksjonen ikke er tørket godt nok ut oppdages dette ofte første vinter eller vår etter at byggprosjektet er ferdig, fordi fukten søker ut som et resultat av at damptrykket er høyere inne i bygget enn hva det er ute. Fuktskader i nybygg er den vanligste årsaken for reklamasjon og utgjør omtrent 30 % av skadene som oppstår i byggeprosjekt.

5. Sløyfebånd

Dersom du bygger under en årstid hvor det gjerne kommer en del nedbør, eller at undertaket skal stå åpent over en viss tid, anbefales det å bruke sløyfebånd. Sløyfebånd er et klebrig og armert butylbånd med dobbeltsidig klebring som limes på undersiden av sløyfen og fungerer som en pakning rundt spikeren.
 
6. Sd-verdi

Når du skal finne ut hvor dampåpen en membran er, er dette verdien å se på. Undertak og vindsperrer fungerer best med en lavere Sd-verdi, noe som betyr at membranen er mer dampåpen. Det gir raskere uttørking av eventuell byggfukt.

Kravet som er satt for diffusjonsåpne undertak og vindsperrer er en Sd-verdi på maksimum 0,5 meter. En membran som har Sd-verdi 0,25 meter vil slippe gjennom dobbelt så mye vanndamp som en membran med Sd-verdi 0,5 meter, mens Sd-verdi 0,05 meter slipper gjennom hele ti ganger så mye vanndamp sammenlignet med 0,5 meter.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.