5 ting du må vite om teiping

5 ting du må vite om teiping

12-10-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Bilde av en håndverker i ferd med å legge undertak på taket.
Du vet at teip- og klebeløsninger er nødvendig for å sikre en lufttett konstruksjon. Men visste du at klebingen er som en god årgangsvin, at den blir bedre med tiden? Eller at teip som er festet på riktig måte allikevel kan løsne?

Teip- og klebesystemer brukes til å lufttette konstruksjoner. Hvordan? Ved å tette, forsegle og tilslutte materialer og komponenter i konstruksjonen.

Lufttette konstruksjoner er viktig av mange grunner. For det første hjelper det bygget med å holde på varmen. Med andre ord: du slipper å fyre for kråka. Dette gjør igjen at bygget blir mer energieffektivt fordi du unngår varmetap.

En lufttett konstruksjon er også en forutsetning for at moderne ventilasjon skal fungere som forutsatt. Teip- og klebeprodukter  er nemlig viktige støttespillere til at både damsperrer, vindsperrer og ikke minst diffusjonsåpne undertak skal fungere optimalt.

Sist, men ikke minst, beskytter det konstruksjonen mot fukt, både innvendig og utvendig. En lufttett dampsperre vil hindre varm inneluft fra å kondensere i konstruksjonen. Det samme gjelder for vindsperren: en tett vindsperre vil beskytte konstruksjonen mot nedbør både under byggeperioden, men også etter at bygget er tatt i bruk. Teip vil derfor sikre tetthet på begge sider av konstruksjonen.

Dette må du vite om teiping

Det er ikke like enkelt å teipe elementer på taket som det er å teipe igjen gavepapiret på en bursdagspresang. Men det er relativt enkelt og rett på sak. Her er allikevel 5 ting du må vite om teiping av komponenter og materialer på taket:

1. Klebingen blir bedre med tiden

Det er liten hensikt å kjenne etter hvor godt teipen sitter med det samme du har teipet. Moderne kvalitetsteip brukt i byggebransjen vil gi bedre feste jo lenger den sitter på underlaget. Det er mulig å lage teip som gir ekstremt god klebing med det samme, men dette vil gå på bekostning av andre egenskaper.

2. Ikke strekk teipen

Når du teiper dampsperre over lange lengder, er det lett å strekke teipen. Bruk heller papirteip slik at du unngår dette. Teip som er strukket vil ikke bare løsne, det vil også gi utette skjøter. Og da er jo hele meningen med teip- og klebing borte.

3. Ikke utsett teipen for konstant belastning

Dersom du teiper en dampsperreskjøt midt mellom to lekter i taket, vil isolasjonen som presser på dampsperren til slutt få teipen til å løsne. Skjøtene bør derfor legges slik at de kommer på lekter, sperrer eller stendere, slik at de understøttes av materialet som festes på.

4. Mer lim gjør ikke teipen bedre

Mengden lim som tas på teipen avhenger av bruksområdet. Det kan være flere grunner til å legge på mye lim, for eksempel hvis man skal teipe svært grove overflater, eller ønsker god klebing umiddelbart. Vær allikevel oppmerksom på dette går ut over hvordan teipen fungerer over lang tid.

5. Teip løsner ved stor belastning for tidlig

Dette er noe de fleste som jobber med tetting av bygg har opplevd. Du følger alle forhåndsregler, men allikevel løsner teipen. Dette kan skje dersom det blir krevende omstendigheter spesielt under byggingsperioden, som eksempelvis forandringer i vær og klima.

La oss si du har teipet et undertak. Det var det siste du rakk å gjøre før du avsluttet arbeidsdagen.Temperaturen var optimal og undertaket var tørt og rent. Allikevel har skjøtene løsnet når du kommer på jobb dagen etterpå. Hva har skjedd?

Som nevnt i første punkt fester teipen seg bedre og bedre jo mer tid som går. Hvis eksempelvis temperaturen synker i løpet av natten, samtidig som vind gjør at undertaket blir liggende å vibrere, vil dette være en for stor belastning på teipflatene, for tidlig. Det kan igjen føre til at teipen løsner, selv om du har gjort alt riktig.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.