4 steg for å velge takleverandør i et borettslag

4 steg for å velge takleverandør i et borettslag

16-05-2017 
Av: Roger Mikalsen
blogg1%5B1%5D
Det å velge riktig materiale når man skal bytte taktekkingen er essensielt, men minst like viktig er det å velge riktig leverandør. Slik går du frem når du skal bestemme deg for takleverandør i borettslaget.

Det finnes mange leverandører av taktekking i Norge. En del ser hovedsakelig på pris når de skal velge, men det er mange andre faktorer som også spiller en rolle i valget:
 

Slik velger du riktig takleverandør


1) Sett deg inn i de leverandørene som finnes

Et tak skal holde huset ditt tett de neste tjue årene, og du bør derfor ikke falle på et tilfeldig valg om hvilken leverandør du skal benytte. For å få et tak av høy kvalitet, behøver du også en leverandør som er opptatt av å gjøre jobben så bra som mulig – og som vet hva som vil gi det beste resultatet for din takløsning.

Forsikre deg derfor om at leverandøren faktisk er opptatt av kvalitet. For å oppnå kvalitet kreves ofte lengre erfaring. Velg derfor en takleverandør som har vært i bransjen en god stund, som har vært med på utviklingen av tekkemateriale og som vet hva som kreves under norske forhold.

Alle prosjekterte løsninger du velger til taktekkingen bør være TEK10-godkjent. Byggteknisk forskrift trekker opp grensen for minimumsegenskapene et byggverk må oppfylle for å kunne oppføres lovlig i Norge.

For at du skal velge riktig materiale til ditt tak er det også kritisk at leverandøren kan tilby rådgivning basert på dine behov og ønsker. I tillegg bør leverandøren ha produkter som er lett tilgjengelig slik at du slipper forsinkelser i prosjektet fordi produktene du ønsker å bruke er vanskelig å få tak i.
 
2) Få informasjon om deres garantier

Den leverandøren dere velger er nødt til å være profesjonell – også på papiret. Undersøk hva slags garantier og rettigheter du som kunde har dersom det skulle oppstå skader under tekkingen av taket eller kort tid i etterkant. Dersom informasjon om dette ikke finnes tilgjengelig på nettsiden, er det et dårlig tegn. Velg produkter som er Sintef godkjente og har gode garantiordninger.

3) Sjekk referanser og kundecase

Referanser fra tidligere prosjekt gir deg som forbruker en trygghet i at det arbeidet som utføres faktisk blir bra. Dersom leverandøren ikke har noen kundecase eller referanser ute på nettsiden, kan du be om å få tilsendt dette dersom de har noen.

Du kan også snakke med andre om hvilke leverandører de har benyttet seg av, og om de anbefaler denne leverandøren. Spør da om selve tekkingsarbeidet, hvor lang tid det tok, hvor mye det kostet og hvordan resultatet ble. 

Les også: 3 tegn på at taket i borettslaget må byttes
 
4) Få pristilbud fra ulike leverandører

Før du velger kan det være lurt å be om pristilbud fra flere leverandører slik at du sikrer deg best mulig pris. For å kunne beregne en pris tar leverandørene utgangspunkt i hva slags bygningstype det er snakk om, som i dette tilfellet vil være borettslag, størrelse på taket i kvadratmeter og type tak.

Videre vil de spørre om du ønsker tilbud på undertak, snøfangere og annet utstyr. Dersom du ønsker tilbud på montering eller utskiftning av taket, blir dette medregnet i prisen.

Vær nøye på at absolutt alt av kostnader er medregnet i prisen slik at det ikke dukker opp noen overraskelser i etterkant. I pristilbudet bør derfor følgende elementer være medregnet:
  • Undertaksbelegg – dersom dette er noe du har formidlet at du ønsker tilbud på
  • Lekter og sløyfer
  • Taksikringsutstyr (stige, snøfanger og feieplattform) – dersom dette er noe du har bedt om
  • Takrenner og taknedløp
  • Festemidler (skruer, spiker, stormklips og lignende)
  • Vindskibord/isbord
  • Håndverkerarbeid
  • Rigg/drift
  • Avfallshåndtering
  • HMS
Det er med andre ord mange kostnader som skal regnes inn i tilbudet dersom du skal unngå en budsjettsmell. Se nøye gjennom pristilbudene fra de ulike leverandørene før styret i borettslaget tar den endelige beslutningen.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.