4 måter å unngå sykdom på byggeplassen

4 måter å unngå sykdom på byggeplassen

20-05-2016 
Av: Tommy Starmer
Tak
Silhuett av håndverker i solnedgang.
Det er svært strenge krav til rent bygg i dag. Dette er ikke kun med tanke på et godt sluttprodukt, men også for at ansatte skal ha en sunn arbeidsplass.

Det er svært strenge krav til rent bygg i dag. Dette er ikke kun med tanke på et godt sluttprodukt, men også for at ansatte skal ha en sunn arbeidsplass. Sykdom og skader blant de ansatte kan føre til store forsinkelser for et byggeprosjekt. Du vil derfor gjøre alt du kan for å holde hele arbeidslaget på jobb og i god form. Det er ikke bare en fordel for byggmesteren at alle er sunne og friske nok til å komme på jobb, Arbeidstilsynet har nå økt fokus på dette. Byggherreforskrift stiller byggherrer og prosjektledere ansvarlig for HMS-kravene. Men hva kan du gjøre for å unngå sykdom på byggeplassen?

1. Redusere støv 
Det er mye støv i luften på en byggeplass. Dette kan være partikler fra materialer du jobber med, støv som har lagt seg og ristes opp når mang flytter på noe eller annet. Alt dette kan føre til at de ansatte puster inn støvet og blir syke. Derfor anbefaler Arbeidstilsynet at åndedrettsmasker bør være tilgjengelig for alle som befinner seg på byggeplassen.

Les mer om Arbeidstilsynets HMS råd til bygge- og anleggsplasser.   

2. Rydd med en gang
Emballasje, ubrukte materialer, avkuttede deler som ikke skal brukes - alt bør ryddes bort. Det skal være enkelt å bevege seg rundt og finne det man trenger. Sørg for at noen har ansvaret for renhold, rydding og avfallssortering under hele prosessen. Ha et fast område hvor alt avfall lagres frem til det er sortert, og sørg for at dette er ute av veien for arbeidet dere utfører.

Mange opplever at det oppstår rot ved bruk av underentreprenører. Pass på at alle involverte vet hvordan dere legger avfall og at dette følges opp. Et godt tips er å ha et eget område for kapping av materialer. Dette bør være et eget rom eller et område som er skilt fra resten av byggeprosjektet, slik at støvet ikke spres for mye.

3. Valg av riktig produkt 
Mange tar valg når det gjelder materialer og produkter til byggeprosjekter basert på funksjon i bygget og utseende. Men det er også andre hensyn å ta. Helsen til de som skal feste materialene eller ta de i bruk på andre måter kan sterkt påvirkes av valget du tar. De riktige produktene kan utgjøre en stor forskjell.

Produkter som er enkle å legge gjør at de som monterer det ikke trenger å stå i ugunstige stillinger for lenge. Slitasjeskader i skuldre, knær, hofter og rygg kan reduseres ved å velge produkter som er enkle å få på plass.

4. Motiver de ansatte til å holde ting i orden
Motivasjon for å ha en ren og ryddig arbeidsplass bør være tilstede. Håndverkernes holdninger på byggeplassen har mye å si for om man lykkes med å holde alle friske. Det er også viktig å utføre vernerunder hvor man tilser at alle krav gitt til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø etterfølges.

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.