3 tegn på at taket i borettslaget må byttes

3 tegn på at taket i borettslaget må byttes

09-05-2017 
Av: Tommy Starmer
Tak
uten%20navn
1 av 3 nordmenn mener at taket må byttes ut hvert trettiende år. En annen tredjedel mener det ikke må byttes før det oppstår visuelle skader. Så når vet man egentlig når taket i borettslaget må skiftes ut?

Begge partene har forsåvidt rett. Et gjennomsnittlig tak har en levetid på mellom tjuefem og tretti år, men det behøver selvfølgelig ikke byttes ut dersom tekkingen fortsatt er frisk og fin når det har rundet tretti.

Samtidig bør du ikke vente med å bytte taktekkingen til du ser sprekker i taksteinen eller tørt og sprukket takbelegg. Hvorfor? Så fort primærtekkingen har tatt skade, er det også stor sjanse for at det som befinner seg under er ødelagt.

Oppdages småskader fort, har det derimot ikke alltid rukket å gjøre ytterligere skade. Så hvordan oppdager du disse skadene?
 

Synlige tegn på det er på tide å bytte taket i borettslaget


1) Synlige skader på taket

De mest synlige skadene på taket er også de skadene man som oftest først legger merke til - og som kan redde borettslaget fra dyre ødeleggelser på takkonstruksjonen.

Dette kan være skader på primærtekkingen, eksempelvis takpanner eller takshingel. Se derfor etter:
  • Sprekker i taksteinen og løse taksteiner
  • Tørt og sprukket takbelegg
  • Spiker som kommer opp av taket
Ta også en titt på alle skjøter, gjennomføringer og detaljer for å påse at alt sitter som det skal og at alt er tett. De aller mest utsatte områdene er på oversiden av pipa samt luftehatter hvor vanntrykket er som størst. Bruk en kniv og pirk eller løft forsiktig i skjøtene slik at du kan se at det er helt tett.

Les også: Når må jeg legge om taket mitt? 

2) Mose- og soppangrep

Dersom du oppdager mose- og soppangrep på taket, kan dette være et tegn på at taket ikke er tett og at det allerede har oppstått lekkasje. Dette må da undersøkes av en profesjonell håndverker som kan vurdere situasjonen og hvorvidt det har oppstått skader på undertaket og bærebjelker.

Det er ikke nødvendigvis farlig med organisk avfall på taket, men vær oppmerksom på at det i lengden kan føre til frostskader samtidig som det vil tiltrekke seg nedbør. Som en svamp vil mose og annen plantevekst på taket trekke til seg nedbøren, noe som er lite heldig.

3) Synlige lekkasjer

Har noen i borettslaget oppdaget lekkasje inne i bygningen? Roten til skaden finnes vanligvis på taket. Det er en enkel grunn til dette: Dersom tekkingen ikke er tett, vil nedbøren trenge seg inn i konstruksjonen, noe som kan sees i form av misfargede takbord, ødelagt underlagspapp og skjolder i taket.

Et annet tegn på lekkasje er at vannet renner bak takrenner istedenfor at det renner ned i det faktiske nedløpet. For å sjekke at alle nedløpsrør fungerer som de skal, ta en tur ut når regnet pøser ned, og se hvordan vannet tar seg ned fra taket og til bakken.

Tar det ikke riktig vei, altså gjennom takrennene? Da er det mest sannsynlig noe som ikke stemmer. 
 

Tommy Starmer

Salgssjef i Mataki. Jobbet i bedriften siden 2000.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.