Er ditt tak rustet for det stadig barskere nordiske klimaet?

Er ditt tak rustet for det stadig barskere nordiske klimaet?

23-11-2016 
Av: Roger Mikalsen
Tak
Bilde av tak i en by.
Stadig mer nedbør og ekstremvær krever også stadig mer av taket- og huseieren.

For å være sikker på at ditt tak kan klare av det barske klimaet her i nord, er det viktig å ha kontroll over takets tilstand. Vi viser deg hvordan.

9 av 10 nordmenn vet viktigheten av å sjekke takets tilstand når de skal kjøpe ny bolig, men allikevel innrømmer over halvparten av respondentene at de ikke har sjekket hustaket de siste to årene (kilde). Og av disse er det utrolig nok kun 17 % som er spesielt bekymret for taket.

Nesten 50% av respondentene eier eller disponerer mer enn ett hus, og 30% disponerer også mer enn én hytte. Undersøkelsen viser at 44% ikke har sjekket taket på hytta, og at 57% ikke har sjekket hustaket. Dette gjør at det potensielt kan ligge store skjulte kostnader rundt om i landet vårt.

Trenger du mer informasjon om våre produkter? Bestill en gratis intropakke her

Det er heller ikke til å stikke under en stol at vi her i nord har et barskt klima. Vind, regn og snø kan potensielt gjøre store skader. Og den årlige nedbørsmengden i Norge blir ikke mindre med tiden, faktisk forventes den å øke med 5-30 % fram mot 2100 (kilde).

35% av respondentene sier at de er usikre på om hustaket faktisk er rustet for fremtidens barskere klima, og 36% vet ikke om hyttetaket tåler mer nedbør og vind. Er ditt tak rustet?
 
Sjekkliste: er ditt tak rustet for fremtiden?

Spesielt nå som vi går inn i høst- og vinterhalvåret er det utrolig viktig å sjekke at ditt tak er klart for nedbøren som kommer i månedene fremover. Og som rapporten peker på- det barske nordiske klimaet vil bare bli barskere fremover.

For at du skal være sikker på at ditt tak faktisk vil tåle fremtidens påkjenning, har vi laget en sjekkliste slik at du til enhver tid kan holde kontroll på takets tilstand:

1) Er primærtekkingen i god stand?

Først og fremst, er den tett? Og er den hel og uten noen skader? Se ekstra godt på løse eller sprukne taksteiner, mønesteiner og nedløpsrør. Sitter tekkingen fortsatt godt fast, eller har det begynt å løsne på visse steder? Husk å alltid bytte ut sprukken takstein og rett opp takstein som ligger skjevt.

Sjekk deretter at tekkingen rundt bygningsdetaljer som pipe og gjennomføringer er tett. Undersøk om det har begynt å vokse mose på taket. Mose vil tiltrekke seg nedbør som en svamp, og det er derfor viktig å få fjernet mosen slik at fukten ikke trekker inn gjennom primærtekkingen og til undertaket.

2) Sitter vindskibordene godt fast, og er de hele?

Undersøk vindskiene. Trenger de bare et malingsstrøk, eller er det på tide å bytte dem ut?

3) Er lektene i god behold?

Se over lektene for å forsikre deg om at de fortsatt er i god stand.

4) Fungerer takrennene som de skal?

Ta turen ut når regnet pøser ned, da kan du enkelt se om vannet lekker fra takrennene. Dersom vannet renner nedover fasaden kan dette nemlig føre til fuktskader.

Se også over skjøtene på nedløpsrøret og sjekk festet på nedløpsrøret.

5) Ser underlagspappen ut som den skal?

Det er minst like viktig å sjekke at taket også er i orden på innsiden. Spør deg selv følgende spørsmål:
  • Er underlagspappen fin og hel?
  • Kan du se noen misfarginger?
  • Har det oppstått dårlig lukt, sopp eller råte?
  • Kan du se noen lekkasjemerker ved pipe, gjennomføringer eller ventilasjonshetter?

Misfarginger, sopp og råte kan være tegn på fuktskader. Dersom du ser lekkasjemerker ved gjennomføringer og ventilasjonshetter, er det mest sannsynlig her skaden kommer fra.

På vinteren kan du med fordel ta en tur opp på loftet for å se etter rimfrost på innsiden av yttertaket. Dersom det finnes rimfrost er dette nemlig et tegn på at fuktig luft fra huset trenger seg inn på loftet – og da er det på tide å gjøre noe med ventilasjonen.

Husk også at flate tak, som på eksempelvis funkishus, krever frie avløp. For at vannet ikke skal bli liggende på det flate taket er det derfor ekstra viktig å sjekke avløpet.

Roger Mikalsen

Produktsjef siden 2016. Byggmester siden 2002. Lang erfaring som leder av byggmester- og entreprenørbedrifter med fokus på eneboliger.
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.
<  Tilbake til arkiv
Aktuelt
Kategorier:
Tak
Vegg
Grunn
Flate tak og membraner
Generelt
Aktuelle nyhetssaker
Feilfri montering
Referanser
Mataki sponser Oda
Abonner på vårt nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev og få en samling av våre siste nyhetsinnlegg på epost.